Gradsko vijeće Zenica podržalo sve tačke s dnevnog reda osme redovne sjednice

Osma sjednica Gradskog vijeća Zenica počela je iznošenjem vijećničkih pitanja i inicijativa.

Potom su gradski vijećnici upoznati o Osnovama programa i politike Gradonačelnika u mandatu 2020. –  2024. godine.

Program Gradonačelnika podrazumijeva uspostavljanje funkcionalne i dostupne javne uprave te napredne informatizacije.

Osim toga, Gradonačelnik će promovisati i nadzirati zakonitost i pravilnost rada službi i tijela gradske uprave, nosilaca javnih ovlaštenja i vršilaca javnih djelatnosti.

Posebna pažnja u Programu posvećena je stvaranju povoljnog poslovnog okruženja, dok će glavna odrednica rada i djelovanja Gradonačelnika biti ljudi –  zadovoljni građani Zenice.

U nastavku sjednice vijećnici su razmatrali Program mjera za utrošak podsticajnih sredstava u oblasti privrede za 2021. godinu na području Grada Zenica, koji je pripremila Služba za privredu i upravljanje razvojem.

Ciljevi Programa su zapošljavanje nove radne snage, kreiranje novih radnih mjesta, povećanje broja novootvorenih firmi i obrta, ekonomsko osnaživanje žena i promocija ženskog preduzetništva, unapređenje samozapošljavanja i zapošljavanja, te poboljšanje općih uslova za razvoj konkurentnosti obrta, mikro, malih i srednjih preduzeća na području Grada kao i razvoj postojećeg preduzetništva mladih temeljenog na znanju i inovacijama.

Mjere su namijenjene za podsticaj razvoja postojećih obrta, mikro, malih i srednjih preduzeća, kao i podsticaj za „Moj prvi biznis u Gradu Zenica – Start Up“.

Grad Zenica je za realizaciju ovog programa obezbijedio sredstva u iznosu od 200.000,00 KM.

Gradsko vijeće Zenica usvojilo je Nacrt Odluke o usvajanju izmjena i dopuna Regulacionog plana „Centar Nemila“ te Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o provođenju Regulacionog plana „Centar Nemila“.

Također, usvojen je Nacrt Odluke o usvajanju izmjena i dopuna Regulacionog plana „Mokušnice“ i Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o provođenju Regulacionog plana „Mokušnice“.

Gradskim vijećnicima predstavljen je Plan ulaganja u putnu infrastrukturu za 2021. godinu.

Za realizaciju projekata rekonstrukcije i investicionog održavanja putne mreže planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 1.950.000 KM.

Planom je predviđeno asfaltiranje gradskih, lokalnih i nekategorisanih saobraćajnica u ukupnoj dužini od cca. 12,5 km, zatim izgradnja pješačke staze u dužini od 400 metara, rješavanje problema oborinskih voda na određenim lokacijama te zaštita i proširenje saobraćajnica na kritičnim dionicama.

Grad Zenicu kao i sve nivoe vlasti i cijeli svijet pogodila je pandemija korona virusa. Osim nesagledivih zdravstvenih posljedica i gubitaka ljudskih života, pandemija je uzrokovala i smanjenje prihoda. Iako su i u Budžetu Grada Zenica prihodi značajno smanjeni, mi smo i dalje jedna od rijetkih jedinica lokalne samouprave koja se nije zadužila tokom pandemije. Uredno izmirujumo sve svoje obaveze. Uradit ćemo onoliko projekata koliko budemo mogli. Da postoji mogućnost da se Grad zaduži, to bi uradili za rekonstrukciju gradskih ulica. Ipak, u gradu ćemo realizovati mnogo ključnih projekata poput rješavanja problema zagrijavanja grada, gasifikacije prigradskih naselja, rješavanja problema otpadnih voda, zatim početak realizacije projekta Plava voda, izgradnja podzemnih garaža, kao i zgrade Gradske vijećnice te sanacija Autobuske stanice. Vrijednost tih investicija je oko 300 miliona KM. I još ću jednom ponoviti. Svi građani ovog grada moraju biti ravnopravni. Ostala je samo još jedna mjesna zajednica koja nije povezana asfaltnim putem s gradom. To su Pepelari. Ove godine Pepelare ćemo spojiti s gradom“, poručio je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Na dnevnom redu ove sjednice bio je i Plan ulaganja sredstava u oblasti vodoprivrede na području Grada Zenica za 2021. godinu.

Prema tom planu sredstva koja će biti na raspolaganju za ulaganja u oblasti vodoprivrede iznose cca 5.155.000,00 KM od čega 2.813.170,20 KM predstavlja prenos sredstava vodnih naknada iz 2019. i 2020. godine.

Projicirana sredstva vodnih naknada za 2021. godinu iznose 1.445.000,00 KM, a sredstva Fonda za zaštitu okoliša iznose 335.600,00 KM.

Iz Budžeta Grada Zenica za ulaganja u oblast vodoprivrede namijenjeno je 561.405,54 KM.

Realizacijom Plana osigurat će se novih 11750 m vodovodne mreže, 8920 m kanalizacione mreže te regulacija 1610 m vodotoka II kategorije.

Prihvaćen je i Prijedlog Odluke o utvrđivanju prosječne konačne građevinske cijene 1 m2 korisne stambene površine na području Grada Zenica.

Riječ je o cijeni od 1.000,00 KM.

Na kraju sjednice podržan je Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Plana korišćenja javnih površina na području grada Zenica za 2021. godinu.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU