Grickalice koje bi mogle dobro utjecati na vaše zdravlje

Generalno gledajući, orašasti plodovi izvrstan su izvor masnoća, vlakana i proteina.

Mnoga istraživanja pokazala su da prehrana koja sadrži veću količinu orašastih plodova ne utječe značajno na dobivanje ili gubitak kilograma.

No, u moru informacija i istraživanja, ponekad se teško snaći, a mi smo odlučili napraviti malu, ali preglednu listu orašastih plodova i rangirati ih. U bilo kojem slučaju, nećete pronaći zdravije grickalice od ovih.

1. Bademi

Jedna porcija od 28 grama (otprilike, šaka badema) sadrži 161 kaloriju što možda djeluje kao kalorični snack, ali trebali biste znati da se radi o vjerovatno najkvalitetnijih 160 kalorija i namirnici koja sadrži niz korisnih nutrijenata.

U prvom redu, bademi smanjuju razinu holesterola što potvrđuje i niz studija iako ćete ponegdje naići i na studije koje pokazuju da još uvijek nemamo dovoljno informacija da to potvrdimo. Ipak, mnogi nutricionisti reći će vam da je ovo savršen dodatak niskokaloričnim dijetama, posebno kod onih koji imaju problema s krvnim pritiskom, a pretili su.

Odlični su i za one koji imaju problema sa želučanom kiselinom, smanjuju upale kod ljudi s dijabetesom tipa 2 i potiču razvoj korisnih bakterija kao što su Bifidobacteria i Lactobacillus.

2. Pistacije

Ova namirnica s velikim udjelom vlakana nešto je kaloričnija (156 kalorija u 28 grama), ali također pomaže kod uravnoteženja holesterola. Štoviše, svakodnevna konzumacija može pomoći povećanju “dobrog” HDL holesterola što je bitno za zdravlje srca.

Usto što su dobri za holesterol, smanjuju niz rizika povezanih s bolestima srca, prekomjernom težinom i šećerom u krvi. Mnogi čak preporučuju konzumaciju manje količine pistacija nakon svakog obroka.

3. Kokice

Kokice su vjerovatno jedna od najomiljenijih grickalica, neovisno o tome bili u kinu ili kod kuće pred TV-om. Upravo zbog toga što su toliko ukusne, mnogi su prilično sigurni da se radi o nezdravoj hrani. No, ne mora biti tako.

Štoviše, ako ih pripremite na “ispravan” način, radi se o jednoj od najzdravijih niskokaloričnih grickalica (30 grama ima samo 122 kalorije).

Međutim, čim ih stavite na ulje ili maslac ulazite na teren nezdravog, ali ako ih sami pripremate njihovu ćete nezdravost svesti na minimum. Pogotovo ako koristite aparat za kokice na vrući zrak. Nisu skupi, a osjetno vam olakšavaju pripremu zdravog obroka.

4. Indijski oraščići

Ako ne znate za metabolički sindrom, imate sreće, ali radi se o skupini metaboličkih poremećaja koji se očituju kao inzulinska rezistencija, nakupljanje masnog tkiva u području trbuha, visoka razina kolesterola i povišeni krvni tlak. Nakon ove kratke lekcije iz medicine, reći ćemo da su se indijski oraščići pokazali kao dobri za suzbijanje simptoma metaboličkog sindroma.

No, čak i ako nemate probleme, indijski su odlični da takvo stanje i održite. Ponovno se vraćamo na sve one benefite koje smo već spomenuli u ostalim slučajevima, a ujedno se radi i o jednoj od najukusnijih grickalica čiju primjenu često susrećemo i u istočnjačkoj gastronomskoj ponudi.

5. Kikiriki

Ovo je vjerovatno najpopularnija grickalica na listi, ali to je ne čini ništa manje dosadnom. Osim ako niste alergični na kikiriki, ovaj orašasti plod ima sve kvalitete gore spomenutih, a zbog svoje rasprostranjenosti češće je bio predmet istraživanja.

A rezultati? Kikiriki je zakon. Smanjuje rizik od oboljenja srca, žene koje konzumiraju maslac od kikirikija više od pet puta tjedno smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2.

Isto tako, astma i alergija nalaze se na listi meta kikirikija i to u slučajevima ako su majke konzumirale kikiriki tokom trudnoće.

Ipak, neki proizvođači pretjeruju s dodanim uljima, šećerima i ostalim dodacima pa treba pripaziti na to što kupujete. Isto vrijedi i za presoljene kikirikije jer to umanjuje korisna svojstva namirnicepiše, Index

Radiosarajevo.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU