-7.1 C
Sarajevo
Subota, 22 siječnja, 2022
Još

  Grubeša: Čim se steknu uvjeti imenovat ću v.d. upravnika državnog zatvora

  -

  Ministar pravde BiH Josip Grubeša je izjavio novinarima da će vršilac dužnosti upravnika državnog zatvora u Vojkovićima biti imenovan čim se se steknu uvjeti za to.

  – Uvjeti će biti stečeni danom objave u Službenom glasniku. Kada se odluka o početku rada državnog zatvora objavi u Službenom glasniku, isti dan će biti imenovan v.d. upravnik. Do tada ja razgovaram s potencijalnim kandidatima i bit će imenovana kompetentna osoba – rekao je Grubeša, ne želeći da govori o imenima potencijalnih kandidata.

  Napomenuo je da je od prvog dana od kada je imenovan za ministara pravde predano radio na ovom pitanju.

  – Potrošili smo veliki novac, ali se vidi u šta je novac potrošen –  rekao je Grubeša, ističući da je bio uporan u rješavanju svih problema na koje su nailazili tokom izgradnje državnog zatvora.

  Dodao je da će tako biti uporan i kada je riječ o imenovanju v.d. upravnika, s obzirom na to da je zakon njemu dao ovlasti da imenuje v.d. upravnika.

  – On će biti imenovan čim se se steknu uvjeti za to, a uvjeti će biti stečeni danom objave odluke u Službenom glasniku – kazao je Grubeša.

  Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva pravde, na sjednici 23. jula donijelo Odluku o utvrđivanju datuma početka rada Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine, koji počinje raditi 1. augusta 2019. godine.

  Na ovaj način reducirat će se troškovi koje je država do sada izdvajala entitetima za plaćanje čuvanja zatvorenika te će se u narednom periodu pripremiti zatvor za prve zatvorenike.

  Prethodno je donesena i Odluka o prestanku rada Jedinice za implementaciju Projekta izgradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, te Upravnog i Nadzornog odbora ovog zavoda.

  (FENA)


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  spot_img
  Možda vas zanima I OVO