Grupa studenata iz Njemačke stigla u Tuzlu, odmah smješteni u karantin (FOTO)

Grupa od 69 studenata koji su bili na radu u Njemačkoj stigla je u BiH. Šest ih je na gračničnom prijelazu Bosanska Gradiška napustilo autobuse jer su s prebivalištem u Republici Srpskoj dok su ostali u pratnji policije stigli u Tuzlu.

Evakuisanih bh. studenti, njih 63, rano jutros je stigla u Tuzlu i smješteni su u karantin u hotelu ‘Tuzla’ u kojem će provesti narednih 28 dana.

Studenti su autobus napustili pod posebnim higijensko-epidemiološkim mjerama, a karantin za njih je, prema prijedlogu Kantonalne vlade, osiguran na posljednja tri sprata Hotela Tuzla i tu će provesti narednih 28 dana, pod zdravstvenim nadzorom Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo.

Prema riječima direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Zorana Jovanovića, ovoo je jedna šira akcija evakuacije naših studenata koji su u Njemačkoj bili na radu putem studentskih organizacija. ”Na svu sreću, studenti nam se sada vraćaju i mi smo tu da im pružimo boravak i dobrodošlicu u njihovu državu. Sve što će ovdje imati je u skladu s pravilima koja nalaže jedna ovakva situacija”, kazao je Jovanović.

Studentima koji su smješteni u hotel ‘Tuzla’, osigurana je soba s kupatilom, a bit će u obavezi poštovati kućni red koji je kreirao Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

Karantin podrazumijeva 28 dana boravka u izolovanom prostoru pri čemu će studenti imati obezbijeđenu hranu, zdravstveni nadzor od Doma zdravlja Tuzle, a uz to će biti i pod skrbi volontera Crvenog križa kao i osoblja Zavoda za javno zdravstvo.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU