GSS u BiH ponosan na potražne timove sa psima, koji tragaju za izgubljenim osobama

Zbog velike vjerojatnosti pronalaska izgubljene osobe Savez gorskih službi spašavanja (GSS) u BiH ima tri nova licencirana potražna tima sa psima.

– GSS u BiH ima svoj sustav školovanja za potražne pse, lani smo imali prvo licenciranje u Bosni i Hercegovini gdje smo dobili tri nova licencirana potražna tima sa psima. U trenažnom procesu trenutno imamo 15 mladih pasa. Psi su nam jedan od najvrednijih resursa koje posjedujemo u službi – izjavio je za Fenu predsjednik GSS-a u BiH Marino Vidović.

Potražni psi neizostavni su resurs u svakodnevnim akcijama traganja i spašavanja za unesrećenim ili nestalim osobama. Za vrijeme takvih akcija mijenjaju i do 30 ljudi koji bi bili potrebni za pretraživanje određene površine u istom vremenskom periodu.

– Psi imaju 10.000 puta jači osjet njuha od čovjeka, te bolje čuju i vide. To su sposobnosti zbog kojih su psi čovjekovi najbolji prijatelji i kolege u kriznim situacijama. Potražni timovi, koje čine pas i njegov vodič, iznimno su važni u našem radu odnosno nezamjenjivi su u akcijama spašavanja – ističe Vidović.

Naglasio je da su među najkompleksnijim akcijama potrage za izgubljenim i nestalim osobama koje iziskuju u većini slučajeva velik broj resursa, i ljudskih i dronove, te potražne timove sa psima.

– Nesreće se najčešće događaju tamo gdje ima veći broj ljudi, na skijalištima, planinama, te hodočasničkim mjestima kao što je primjer Međugorja. Nedavno smo imali najzahtijevniju akciju, a to je bila akcija spašavanje palog penjača R.Š. u Cetini na planini Prenj općina Jablanica. Snijeg, led ekstremno niske temperature dodatno su otežale akciju, koju smo na kraju uspješno proveli. U akciji su sudjelovali gorski spasioci iz BiH uz potporu helikoptera Oružanih snaga BiH – pojasnio je Vidović.

Generalno kaže da je Savez gorskih službi spašavanja u BiH u prošloj godini imao manji broj intervencija u odnosu na protekle godine zbog pandemije i manjeg broja turista koji su bili u BiH.

– Naše 22 spasilačke službe i kluba učestvovali su u akcijama koje podrazumijevaju spašavanje na nepristupačnim i teško dostupnim područjima na zemlji, pod zemljom, na vodi i pod vodom, te potrage za izgubljenim i nestalim osobama. U protekloj godini najviše intervencija (107) imali smo na skijalištima koje smo uspješno obavili zahvaljujući efikasnom radu gorskih spasioca – poručio je za Fenu Vidović.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU