Gudeljević najavila rješavanje jedinstvenog  QR koda za Covid potvrde u petak

Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine rekla je da će u petak  biti održana konferencija ministara za oblast zdravstva u BiH, na kojoj bi se trebalo konačno riješiti pitanje uvođenja jedinstvenog QR koda za Covid potvrde, javlja reporterka BHRT.

Gudeljević je to izjavila nakon  ceremonijalne primopredaja 30 respiratora koje su Bosni i Hercegovini donirali NATO-ov Euro-Atlantski Centar za koordinaciju i odgovor na katastrofe i Vlada Republike Mađarske u  prostorijama Hercegovinalijeka u Rajlovcu.

Podsjetimo, polovinom januara  je najvaljena konferencija ministara za oblast zdravstva u Bosni i Hercegovini na kojoj bi trebala bi prema očekivanju državnog Ministarstva civilnih poslova biti održana do kraja januara, a na kojoj bi se konačno riješilo pitanje uvođenja jedinstvenog QR koda za Covid potvrde.

Ministarstvo civilnih poslovaje pripremilo je nacrt sporazuma kojim bi bilo riješeno to pitanje i on je dostavljen svim nadležnim institucijama, te će po dobivanju njihovog mišljenja biti   organizovana i konferencija ministara za oblast zdravstva.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Siniša Skočibušić i član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez kazali su ranije da je u toku izrada jedinstvenog softvera na državnom nivou za uvođenje QR koda.

 Inače, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine već duže vrijeme provodi aktivnosti koordiniranja različitih nivoa državne organizacije s ciljem dolaska do usaglašenog normativnog i tehničkog rješenja za sistem izdavanja Covid potvrda.

Nakon planirane ministarske konferencije trebala bi uslijediti i materijalno-tehnička implementacija sistema uz uvezivanje sa sistemom EU Green Pass, a nakon što EU verificira bosanskohercegovački sistem bit će moguće izdavanje međunarodno priznatih Covid potvrda i u Bosni i Hercegovini.

bhrt

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU