Hadžibajrić i dr. osumnjičeni za organizirani kriminal, pranje novca i mito

U sklopu akcije kodnog naziva „Start“ slobode su lišeni Ibrahim Hadžibajrić, Elmedin Karišik, Seid Hadžibajrić i Alma Destanović. Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) ih tereti za krivična djela – organizirani kriminal, odnosno zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, pranje novca, te primanje i davanje dara, potvrđrno je Feni iz te institucije.

Osumnjičeni su da su od 2019. do maja 2023. godine Ibrahim Hadžibajrić i Elmedin Karišik organizirali i rukovodili kriminalnom grupom čiji su članovi bili Alma Destanović, Seid Hadžibajrić i druge osobe.

Kako iz Tužilaštva navode, pojedini članovi grupe su međusobno komunicirali putem instalirane aplikacije Sky kako bi prikrivali tragove i u konačnici dogovarali počinjenje krivičnih djela.

Spomenute osobe se terete da su nezakonito izdavali u zakup parking prostore na području općine Stari Grad za najmanje tri firme nad kojima su imali kotrolu i tako nezakonito zaradili više stotina hiljada maraka.

Osumnjičenom Hadžibajriću dodatno se na teret stavlja i nezakonito dodjeljivanje nekretnine jednoj osobi sa područja Starog Grada od koje je primio mito u iznosu od 150.000 KM.

U toku je ispitivanje osumnjičenih prostorijama MUP-a KS.  

Kako navodi MUP KS u svom saopćenju policijski službenici Uprave policije MUP-a KS, u realizaciji operativno-taktičke akcije “Start“, provedene pod nadzorom postupajućih tužilaca Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Kantona Sarajevo, slobode su lišili sedam osoba, pet muškaraca i dvije žene.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo Organizovani kriminal (čl. 250 KZ BiH) u vezi s krivičnim djelom Pranje novca (čl. 209 KZ BiH), slobode su lišeni:

  • 33-godišnji E.K. iz Sarajeva,
  • 38-godišnji E.B. iz Sarajeva,
  • 31-godišnja E.R. iz Sarajeva,
  • 33-godišnji M.D. iz Sarajeva,
  • 29-godišnji S.H. iz Sarajeva.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo Organizovani kriminal (čl. 342 st- 2. i 3. KZFBiH) u vezi s krivičnim djelima Zloupotreba položaja ili ovlaštenja (čl. 383. st. 3. KZ FBiH), Primanje dara i drugih oblika koristi (čl. 380. KZ FBiH), Davanje dara ili drugih oblika koristi (čl. 381. st. 1. KZ FBiH) i Pranje novca (čl. 272. st. 3. i 4. KZ FBiH), slobode su lišeni:

  • 60-godišnji I.H. iz Sarajeva,
  • 42-godišnja A.D. iz Sarajeva.

Nakon kriminalističke obrade, lišeni slobode su smješteni u prostorije Jedinice za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a KS, te će tokom dana biti predati u nadležnost postupajućih tužilaca.

Više od 150 policijskih službenika Uprave policije MUP-a KS učestvovalo je u realizaciji akcije „Start“. Izvršeni su pretresi na 30 lokacija na području općina Stari Grad, Novo Sarajevo, Vogošća i Ilidža. Pretresima su obuhvaćeni stambeni objekti, poslovne i službene prostorije, te putnička motorna vozila. U pretresima je pronađena i izuzeta dokumentacija, elektronski uređaji za pohranjivanje podataka, gotovi novac i nakit, kao i brojni drugi predmeti i dokazi od interesa.

Fena

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU