HAKERI I PREVARANTI SE POKUŠAVAJU DOKOPATI PODATAKA Ako dobijete ovaj mejl od Instagrama ne otvarajte link

Brojni su načini na koji se hakeri i prevaranti pokušavaju dokopati podataka o korisničkim imenima i lozinkama korisnika te ih iskoristiti za razne prevare, ucjene i slično.

U posljednje vrijeme, upozoravaju sigurnosni stručnjaci, na udaru se nalaze korisnici Instagrama koji su meta prilično lukave prevare.

Naime, prevaranti im šalju mailove za koje se čini kao da su poslani od ekipe iz Instagrama te ih obavještavaju da su njihovi profili odabrani za verifikaciju. Mail dolazi s adrese “ig-badges”, dok se u njegovom naslovu nalazi “ig badges info”, a kako bi poruka bila što uvjerljivija, na vrhu i dnu maila nalaze se logotipi Facebooka i Instagrama, piše Zimo.

U mailu se nalazi i link za web stranicu na koji treba kliknuti te na toj stranici upisati svoje podatke za pristup Instagramu. Naravno, riječ je o lažnoj stranici te su upisivanjem svog korisničkog imena i lozinke za pristup Instagramu ti podaci predaju hakerima i prevarantima. Oni ih mogu iskoristiti za pokušaj pristupa vašem računu ili za pokušaj pristupa drugim servisima, društvenim mrežama, mailovima i slično.

Iako su mnogima takve phishing poruke sumnjive te su oprezni i ne otvaraju linkove, mali dio korisnika ipak nasjedne na njih i svoje podatke preda prevarantima pa kasnije požali.

Iz Instagrama kažu kako proces verifikacije nikada ne ide putem maila, već isključivo putem aplikacije. Takođe, kako stoji u Centru za pomoć ove mreže, da bi Instagram verifikovao nečiji profil, ta osoba mora biti javna ili slavna ili mora biti riječ o brendu.

HAKERI I PREVARANTI SE POKUŠAVAJU DOKOPATI PODATAKA Ako dobijete ovaj mejl od Instagrama ne otvarajte link appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU