Hakeri ukrali podatke 267 miliona FB korisnika: Ako primite ovakav SMS, budite oprezni!

Sigurnosni stručnjaci otkrili su bazu podataka s više od 267 miliona podataka, većinom brojeva mobitela i korisničkih imena Facebookovih korisnika, koja je gotovo dvije sedmice bila objavljena na internetu bez ikakve zaštite.

Kako navodi ThereatPost, vjeruje se kako je objavljena baza pripadala kibernetičkim kriminalcima, odnosno hakerima, a ne Facebooku, te je ubrzo uklonjena.

Baza podataka koja je tako velika, vjerojatno je korištena za phishing ili slanje spama, pogotovo putem SMS-a, upozoravaju sigurnosni stručnjaci.

Još nije u potpunosti jasno kako je baza nastala ni tko je njome upravljao. Nagađa se da su podaci ukradeni kroz Facebookov API za developere (alat koji programeri koriste kako bi razvijali različite aplikacije), prije no što je Facebook ograničio pristup telefonskim brojevima prošle godine.

Druga je mogućnosti, možda i opasnija, da postoji sigurnosni propust u API-ju koji omogućava hakerima pristup korisničkim podacima i nakon što je taj pristup ograničen 2018. godine.

Dok se ne otkrije kako je baza nastala i ko sve ima te podatke u rukama, sigurnosni stručnjaci pozivaju na dodatan oprez.

Ako dobijete sumnjivu SMS poruku, čak i ako pošiljatelj zna vaše ime i osnovne informacije, budite posebno oprezni, upozoravaju stručnjaci.

Zanimljivo, baš kad je objavljeno da je na internetu otkrivena baza podataka Facebookovih korisnika, iz te društvene mreže objavili su kako više neće koristiti telefonske brojeve kako bi korisnicima preporučili potencijalne prijatelje.

U sklopu velike akcije jačanja privatnosti korisnika, Facebook brojeve telefona koje je prikupljao u svrhu dvostupanjske autentifikacije računa više neće koristiti u druge svrhe.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU