Hasan Ajkunić, načelnik Općine Bugojno: Niz događaja u Bugojnu povodom Dana nezavisnosti BiH – Bug.ba

Svim Bugojankama i Bugojancima čestitam 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Prvi mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine je praznik od posebnog značaja za historiju naše zemlje i ovaj dan je posebna prilika da u sebi probudimo i ojačamo osjećaj pripadanja jedinoj nam domovini.
Mi u Bosni i Hercegovini ove godine obilježavamo tridesetu godišnjicu nezavisnosti naše Države.
Nažalost i nakon više od četvrtine vijeka pojedini koji žive u Bosni i Hercegovini još uvijek neće da podrže našu državu u pravcu snažnijeg prosperiteta, političkog i materijalnog napretka za sve narode Bosne i Hercegovine.

Svaka država na svijetu ima svoje praznike, koji su zajednički svima, pa tako religijske proslavljaju oni koji pripadaju istoj religiji, ali kada je država u pitanju tu je jasno da se treba slaviti na cijeloj teritoriji nekoliko važnih datuma iz istorije te države, naročito kad je u pitanju Dan nezavisnosti i Dan državnosti.

Jedinstvo i odlučnost potrebni su nam na putu Bosne i Hercegovine za punopravno članstvo u NATO, EU i drugim euroatlantskim strukturama. Uvjeren sam da je naša poruka onima koji priželjkuju i najavljuju nekakva otcjepljenja i podjele jednoglasna i jasna: Bosna je uvijek imala mnogo više patriota koji su branili njenu nezavisnost nego onih koji su oživljavanjem nekih velikodržavnih nacionalističkih projekata pokušavali da je podjele ili unište.

Današnji praznik i stoga je dio neophodnog podsjećanja na stvarne okolnosti obnavljanja naše nezavisnosti, ali i svjedočanstvo nesalomljive volje da ćemo se i u buduće žestoko suprostaviti svima onima koji atakuju na njen suverenitet i opstojnost.

Na ovaj dio naše historije, mi smo ponosni, baš kao što se sa ponosom sjećamo najboljih sinova naše zemlje koji su uspjeli odbraniti nezavisnost Bosne i Hercegovine.
Zato, obilježavanjem Dana nezavisnosti odajemo i dužno poštovanje svim braniocima Bosne i Hercegovine koji su svoje živote ugradili u temelje Države, kao najdragocjeniji dar kojeg čovjek na ovom svijetu može nečemu dati.“

Pozivam Vas da i ove godine na dostojanstven način, kako smo to činili i ranijih godina, obilježimo jedan od naših najznačajnijih praznika, 01. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i da svojim prisustvom uveličate aktivnosti i sadržaje predviđene ovogodišnjim programom:

Ponedjeljak 28.02.2022. godine

17,00 sati Hol kristalne sale Općine Bugojno –  Izložba postera bosanskohercegovačke zastave i grba kroz historiju (Šljivo Husein)
18,00 sati Svečana akademija – Kristalna sala/dvorana Općine Bugojno
Prigodna obraćanja zvaničnika
Kulturno-zabavni program

Utorak 01.03.2022. godine
10,00 sati Polaganje cvijeća i odavanje počasti u Spomen parku poginulim borcima i građanima Bugojna i Bosne i Hercegovine, i kod Spomen obilježja ispred Gimnazije.

Srijeda 02.03.2022.godine

18,00 sati u Maloj Sali KSC  interna premijera kratkog igranog filma „Majka“, scenariste Vahida Durakovića

Petak 11.03.2022.godine

18,00 sati u Kristalnoj Sali Općine Bugojno promocija knjige „Četiri parole i dva ljubavna stiha“autora Vahida Durakovića

19,00 sati u Kristalnoj sali Općine Bugojno promocija knjige „Prođoh Bosnom, a i Hercegovinom“, autor prof.Selma Rustempašić

Petak 18.03.2022.godine

18,00 sati u Kristaloj Sali Opčine Bugojno svečana akademija povodom obilježavanja 75.godina folklornog stvaralaštva GFA Bugojno.

Subota 19.03.2022.godine

  1. 00 sati Sporska dvorana KSC Bugojno cjelovečernji koncert GFA Bugojno povodom 75.godina postojanja.

 

Svima nam želim sretan

1.mart – Dan nezavisnosti!

OPĆINSKI NAČELNIK
Hasan Ajkunić, prof.

 


bug.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU