Jačanje poduzetničke infrastrukture i start-up podrške u SBK

Projekat „SARADNJOM DO BOLJE KONKURENTNOSTI – SBK“ koji realizuje Lokalno partnerstvo zapošljavanje SBK/KSB (LPZ SBK) ima za cilj unapređenje lokalnog sistema podrške radi smanjenja broja nezaposlenih i njihovog jačeg aktiviranja na tržištu rada sa fokusom na teže zapošljive skupine.

Trenutno se provode projektne aktivnosti na jačanju poduzetničke infrastrukture za start-up podršku u općinama Travnik, Jajce, Novi Travnik i Vitez. U ovim općinama su u toku adaptacije prostora i opremanje biznis inkubatora za start-up podršku na način koji je prihvatljiv mladima za rad i saradnju na razvoju vlastitih poslovnih ideja.

U mjesecu oktobru će biti objavljen i javni poziv za start-up podršku mladima do 35 godina za učešće na poduzetničkoj obuci prema ISIYB (Start andImproveYourBusiness – Započni i unaprijedi posao) metodologiji Međunarodne organizacije radakao i za mentorsku i finansijsku podršku prilikom razvoja i pokretanja poslovnih ideja.

Projekat „Saradnjom do bolje konkurentnosti – SBK“ finansira i izradu strategije razvoja ljudskih resursa u SBK/KSB čija je realizacija u toku a koja će predstavljati jasan strateški pravac, kroz mjere i programe, ka izgradnji zajednice za sve građane sa visokom zapošljivošću a koja odgovara dinamici tržišta rada i prati principe održivog razvoja.

Do kraja godine će biti objavljeni javni pozivi za nezaposlene osobe sa evidencije zavoda za zapošljavanje za besplatnu obukui pre/kvalifikaciju kroz dva nova certificirana modula obuke u SBK/KSB i to za CNC operatere i njegovatelje/ice. Nakon uspješno završene obuke i sticanja certifikata nezaposlenim osobama će biti pružena mogućnost zapošljavanja kod poznatih poslodavaca, partnera u projektu, kao i u drugim zainteresovanim preduzećima.

Projekat „SARADNJOM DO BOLJE KONKURENTNOSTI – SBK“ implementira Lokalno partnerstvo za zapošljavanje SBK/KSB (LPZ SBK) koga čine: Regionalna ekonomska zajednica „REZ“ d.o.o., Služba za zapošljavanje SBK/KSB, Ministarstvo za privredu SBK/KSB, Sveučilište/Univerzitet „Vitez“, Srednja mješovita tehnička škola Travnik, Centar za edukaciju mladih CEM, Općina Vitez, Općina Novi Travnik, Općina Jajce, Općina Travnik, GS-TMT d.o.o. Travnik, A&F d.o.o. Jajce, MAKS d.o.o. Vitez i PU „Linija života“ Donji Vakuf.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje SBK/KSB je jedno od 20 partnerstava uspostavljenih u BiH u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” (LEP II), kojeg Evropska unija finansira s 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (MOR). Ovaj projekat ima za cilj da kroz lokalna partnerstva za zapošljavanje doprinese poboljšanju zapošljavanja u lokalnim zajednicama i unaprijedi vještine i prilike za zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada.

Za više informacija o projektu LEP II, posjetite www.partnerstvo.ba i kanale društvenih mreža (Instagram, Facebook, Twitter i YouTube).

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU