HDZ potpisao sporazum s Osmorkom, u utorak imena ministara

Sastanak izaslanstva HDZ-a BiH i SDP-a BiH i njihovih partnera u Domu HDZ-a BiH je završen.

Nakon sastanka predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je rekao da je postignut sporazum o Vladi FBiH te da je dogovorena podjela resora. “Možemo vrlo jasno govoriti koji resori od 16 njih pripadaju jednoj, odnosno drugoj koaliciji stranaka.

S time smo odmah vezali i datume do kada moramo imenovati ministre. Mislim da piše da do kraja utorka, 28. marta koalicijski partneri trebaju dati imena, da bi u srijedu predsjednica FBiH izvršila imenovanje FBiH i uputila dopredsjednicima na potpis”, kazao je Čović.

Naglasio je da očekuje da se što prije okonča ovaj proces i okrene reformama.

Za sada je poznato da će HDZBiH i stranke okupljene oko HNS-a zadržati šest ministarstava koja i sada vode njihovi kadrovi. Osmorci pripada 10 resora i mjesto
premijera.

Na pitanje kako planiraju riješiti eventualno blokiranje od strane potpredsjednika FBiH Refika Lende, predsjednik SDP-a je kazao da se planira raditi u skladu sa potpisanim sporazumom ali i da se zna šta su ustavne nadležnosti.

“Navikli smo da šta god napravimo, da smo izdajnici za nekoga. Ponavljam, sve što radim, radim potpuno mirne savjesti želeći da napravimo iskorak i politiku koja će rješavati stvarne životne probleme građana. Ako uspijemo popraviti stvari za deset posto, siguran sam da će nam svima biti bolje. Kako ćemo zaobići Lendu? Nismo to planirali. U našem sporazumu jasno stoji šta su ustavne obaveze. Ponudit ćemo sastav vlade, dokazat ćemo da imamo većinu, predsjednica FBiH donosi odluku o imenovanju, šalje na saglasnost potpredsjednicima. Nadamo se da bi se moglo desiti da ljudi shvate da parlamentarna demokratija podrazumijeva da onaj ko ima većinu ima i vlast. Ako ne dođe do potpisa, zakazat ćemo sjednicu Parlamenta i zatražit da se većini omogući formiranje vlade”, kazao je Nikšić.

federalna.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU