13.8 C
Sarajevo
Petak, 2 lipnja, 2023

HDZ potpisao sporazum s Osmorkom, u utorak imena ministara

Sastanak izaslanstva HDZ-a BiH i SDP-a BiH i njihovih partnera u Domu HDZ-a BiH je završen.

Nakon sastanka predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je rekao da je postignut sporazum o Vladi FBiH te da je dogovorena podjela resora. “Možemo vrlo jasno govoriti koji resori od 16 njih pripadaju jednoj, odnosno drugoj koaliciji stranaka.

S time smo odmah vezali i datume do kada moramo imenovati ministre. Mislim da piše da do kraja utorka, 28. marta koalicijski partneri trebaju dati imena, da bi u srijedu predsjednica FBiH izvršila imenovanje FBiH i uputila dopredsjednicima na potpis”, kazao je Čović.

Naglasio je da očekuje da se što prije okonča ovaj proces i okrene reformama.

Za sada je poznato da će HDZBiH i stranke okupljene oko HNS-a zadržati šest ministarstava koja i sada vode njihovi kadrovi. Osmorci pripada 10 resora i mjesto
premijera.

Na pitanje kako planiraju riješiti eventualno blokiranje od strane potpredsjednika FBiH Refika Lende, predsjednik SDP-a je kazao da se planira raditi u skladu sa potpisanim sporazumom ali i da se zna šta su ustavne nadležnosti.

“Navikli smo da šta god napravimo, da smo izdajnici za nekoga. Ponavljam, sve što radim, radim potpuno mirne savjesti želeći da napravimo iskorak i politiku koja će rješavati stvarne životne probleme građana. Ako uspijemo popraviti stvari za deset posto, siguran sam da će nam svima biti bolje. Kako ćemo zaobići Lendu? Nismo to planirali. U našem sporazumu jasno stoji šta su ustavne obaveze. Ponudit ćemo sastav vlade, dokazat ćemo da imamo većinu, predsjednica FBiH donosi odluku o imenovanju, šalje na saglasnost potpredsjednicima. Nadamo se da bi se moglo desiti da ljudi shvate da parlamentarna demokratija podrazumijeva da onaj ko ima većinu ima i vlast. Ako ne dođe do potpisa, zakazat ćemo sjednicu Parlamenta i zatražit da se većini omogući formiranje vlade”, kazao je Nikšić.

federalna.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU