-0.1 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 30 siječnja, 2023

Historija: Tetoviranje žena u BiH u davna vremena nepodnošljivo je boljelo

Tetoviranje je oduvijek bilo trend, samo se bol i učestalost komplikacija vremenom smanjila

Tetoviranje žena u Bosni i Hercvegovini običaj je koji postoji od davnina. Ono je obično obuhvatalo ruke i prsa, a ponekad se neki jednostavni simbol ucrtavao i na čelo. Žene su se obilatije tetovirale od muškaraca, koji su se većinom stavljali tek po jedan ornament na desnoj mišici nad laktom i krstićem na kažiputu.

Na običaje tetoviranja žena koji su još u davna vremena bili specifični baš u Bosni i Hercegovini podsjetio je digiralni arhiv „Infobiro“, online resurs Mediacentra Sarajevo, „zaviriši“ u Glasnik Zemaljskog muzeja u Sarajevu iz 1894. godine.

historija: tetoviranje žena u bih u davna vremena nepodnošljivo je boljelo
historija: tetoviranje žena u bih u davna vremena nepodnošljivo je boljelo

Urednik Glasnika i tadašnji kustos Zemaljskog muzeja Ćiro Truhelka (1865-1942.), arheolog i historičar, koji je kasnije bio i direktor ovog muzeja tokom službovanja u Sarajevu, vodeći brojna vrijedna arheološka istraživanja, našao je da su trajna isrtavanja kože postojala još u prije hrišćanskom vremenu.

Truhelka potcrtava da se u slovenskom svijetu uzalud traže tragovi postanja tetoviranja:

historija: tetoviranje žena u bih u davna vremena nepodnošljivo je boljelo
historija: tetoviranje žena u bih u davna vremena nepodnošljivo je boljelo

-Ni u južnih, ni u sjevernih Slovjena ne nalazimo ih izvan Bosne i nekojih susjednih krajeva, pa tako im postanje valja tražiti u starijem vremenu – navodi se u Truhelkinom članku.

  Senzacionalno otkriće usred pustinje, stručnjacima nije jasno za šta je služio tajanstveni predmet, star više od 3.500 godina (VIDEO)

Njegove studije potvrđuju da je tetoviranje u davnoj prošlosti obuhvatalo katoličke krajeve srednje Bosne, te naročito sarajevsku, visočku, travničku, fojničku, prozorsku, bugojansku, donjovrbasku, kotorvarošku i banjalučku regiju.

Kod žena je obično bila išarana gornja strana ruke, pregib, ruka ispod lakta, a često i nad laktom, pa je produžavano i na donju stranu ruke. Prsa su tetovirana nasred grudne kosti.

Prema Truhelkinom opisu postupka tetoviranja zaključuje se da su starije žene koje su bile vješte u ovom poslu vršile vrlo bolne operacije, koje su trajale dok ruku ne oblije krv i dok se bol više ne može podnositi.

Ornament se iscrtavao tupim krajem igle, zamočenim u zagrijano crnilo, pa se onda šiljkom bockalo po crtežu dok ornamenat ne bude gotov. Rana se zavijala svilenom hartijom (hartijom za cigarete) ili voštanom hartijom (omotom nekih vrsta duhana), a drugi dan se smjela oprati hladom vodom. Upotrijebljeno je crnilo tuš, priredjen od čagji. Žar od drveta, a često i barut mutio se s mladim medom i vodom, a nerijetko i slinom iz usta što je posebno bilo opasno po zdravlje. Stoga je Truhelka našao da je baš u pomenutim krajevima vladala bolest sifilisa.

  Blogerica iz Tuzle sa adresom u Tucsonu: Najsretnija sam kada pomognem drugima

Tetoviranje se vršilo najčešće u proljeće, utvrdio je Truhelka koji je prikupio i vrijedno zbirku ornamentalnih motiva bosanskog tetoviranja.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU