HKD Napredak Vitez:Predstavljanje dvije knjige spisateljice Božene Volić

U povodu šestote obljetnice smrti kraljice Katarine, koja se obilježava ove 2024. godine, HKD Napredak podružnica Vitez priredilo je sinoć predstavljanje dvije knjige travničke spisateljice Božene Volić, roman Kraljičin izbor i autoričinu prvu zbirku poezije Poetski akvarel.

Predsjednica podružnice HKD Napredak u Vitezu Gordana Mišković istaknula je da ovo dio šire aktivnosti koju cjelokupna napretkova obitelj želi provesti ove godine, a to je obilježavanje 600. obljetnice rođenja kraljice Katarine. Središnja uprava HKD Napredak će također u listopadu u Mostaru organizirati znanstveni skup pod nazivom “Nestanak Bosanskog kraljevstva i posljedice: društvo i prostor na granici civilizacija”.

S osobitom radošću pozdravila je  Boženu Volić, spisateljicu koja je u nekoliko svojih dijela obrađivala zadnje dane i godine Bosanskog kraljevstva.O romanu je govorio književnik Anto Zirdum koji je naglasio da se autorica prisjetila dramatike tog vremena i nesretne sudbine ne samo kraljice Katarine nego i posljednje bosanske kraljice Mare Tomašević o kojoj roman govori.

Početak romana je dinamičan, dramatičan, intrigantan, a sve se vrti oko moći sv. Luke i nastojanja da ih Dubrovčani kupe, odnosno spriječe da ih se dočepa Venecija.

Cijeli roman je putopis po bespućima, putešestvije mlade udovice supruge posljednjeg kralja Stjepana Tpomaševića. No, središnja točka, mjesto pribježišta je samostan dominikanki u Šibeniku. Taj samostan je doista postojao i vjerojatno je u njemu završila Tvrtkova prva supruga Jelica  jer su joj djeca umirala brzo poslije poroda. Samostan i tog tipa puni su bili nesretnih princeza, kraljica i plemkinja.  

Vjerojatno s time ima veze i majka kralja Tvrtka Jelena Šubić, odnosno veze Bosanskih nesretnica datiraju iz toga doba. Budući je Božena Šibenčanka ona je tu na svome terenu.

O Volićkinoj poeziji govorila je književnica Sanja Babić. Ona je naglasila da je Božena odavno etablirana kao prozni pisac, ali da je njezina poezija ključ njezinog srca.
Ulomke iz Volićkine proze kao i poeziju čitale su Iva Rajković i Petra Garić. U glazbenom dijelu programa nastupio je Ženski vokalni sastav HKD Napredak Vitez, pod ravnanjem Gordane Mišković i uz pratnju Anje Vrebac, klarinet i Petar Barešić-Tadić, harmonika.U svome obraćanju, autorica Božena Volić zahvalila se okupljenima i naglasila da je kraljica cijelim svojim životom i u najtežim vremenima svjedočila o dostojanstvu žene.

hkd napredak vitez:predstavljanje dvije knjige spisateljice božene volić

www.radiovitez.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU