Hoće li biti dovoljne samo dvije doze cjepiva?

Istraživanje u 28 država u kojem je sudjelovalo 77 svjetskih stručnjaka, virologa, infektologa i epidemiologa ukazalo je na mogućnost da postojeća cjepiva protiv COVID-19 za godinu dana postanu “neučinkovite” zbog mutacija virusa

Dvije trećine stručnjaka iz ove grupe je reklo da čovječanstvo ima na raspolaganju “godinu dana ili manje prije nego što cjepiva prve generacije postanu neefikasna i budu potrebna nova ili modificirana cjepiva”. Dok tek svaki osmi stručnjak vjeruje da mutacije virusa nikada neće imati toliki utjecaj na cjepiva da one postanu neefikasne, prenosi CNBC.

Istraživanje je objavljeno u utorak, 30. ožujka, koje je vodio Savez za narodna cjepiva (The People’s Vaccine Alliance), međunarodne koalicije sa više od 50 organizacija uključujući Afrički savez, Oxfam i UNAIDS (Program Ujedinjenih nacija za HIV/AIDS) i koji vodi kampanju za ravnopravni globalni pristup cjepivima protiv COVID-19.

Većina stručnjaka, gotovo 90 posto njih, rekla je da bi trajni niski pristup cjepivima u mnogim zemljama povećao vjerojatnoću da se pojave rezistentne mutacije. Savez za narodna cjepiva upozorio je da će, prema trenutnoj stopi globalnih programa cijepljenja, samo 10 posto ljudi u većini siromašnih zemalja biti cijepljeno u sljedećih godinu dana.

Ovako slabo masovno cijepljenje stvorit će uvjete da se pojave novi mutirani sojevi virusa koji su otporni na prvu generaciju cjepiva.

Politika, ekonomija i mutacije virusa
Savez je pozvao na ukidanje monopola farmaceutskih kompanija i na dijeljenje tehnologije preko Svjetske zdravstvene organizacije kako bi se povećala proizvodnja i omogućio veći pristup cjepivima.

“Što više virus cirkulira, veće su prilike da se pojave mutirane varijante, što bi moglo dovesti do toga da postojeća cjepiva postanu neefikasna. Istovremeno, siromašne države su ostavljene na začelje bez cjepiva i osnovnih medicinskih potrepština kao što je kisik”, rekla je Devi Sridhar, profesorica javnog zdravlja na Sveučilištu u Edinburghu.

“Kao što smo naučili, virus ne mari za granice. Moramo da cijepiti što je više moguće ljudi, svugdje po svijetu, što je brže moguće. Zašto čekati i gledati umjesto da se uhvatimo u koštac sa ovim?”, rekla je Sridhar. (Radio Slobodna Europa)

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU