Hoće li pojeftiniti gorivo: Potpisi su prikupljeni, čekaju se sjednice

U narednim danima trebalo bi da se održe sjednice oba doma Parlamentarne skupštine BiH na kojima bi se raspravljalo o ukidanju akciza na gorivo u narednih šest mjeseci.

Naime, nakon što su predsjedavajući Zastupničkog i Doma naroda PSBiH Nebojša Radmanović i Nikola Špirić (oba kadrovi SNSD-a) ignorisali sazivanje sjednica, zastupnici i delegati su, u skladu sa poslovnicima domova, prikupili potreban broj potpisa na osnovu kojih bi se morale sazvati hitne sjednice.

Za hitnu sjednicu Zastupničkog doma potpise su dali Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Zukan Elez, Nada Mladina, Jasmin Emrić, Denis Zvizdić, Branislav Borenović, Mirko Šarović, Edita Đapo, Aida Baručija, Predrag Kojović, Damir Arnaut, Mirjana Marinković-Lepić, Mira Pekić i Dragan Mektić.

– Provjereno – sjednica na kojoj trebamo potvrditi ukidanje akciza na gorivo još nije sazvana.

Kako smo i obećali, predali smo potpise zastupnika – zahtjev za hitno sazivanje sjednica i Predstavničkog i Doma naroda.

Danas je 195-ti dan borbe za jeftinije gorivo!

Nadam se da će razum prevladati nad bahatošću i bezosjećajnošću.

9. marta, na prijedlog kluba SDP-a, je Predstavnički dom usvojio zakon kojim se ukidaju akcize. Umjesto da je tada posao završio i Dom naroda, razvlačen je proces da bi se danas vratili na naš tekst koji je konačno usaglašen.

Ova sjednica treba da traje 10 minuta. Nema rasprave. Samo da potvrdimo odluku. Toliko valjda mogu uraditi, poručio je Magazinović putem Facebooka, objavivši i faksimil zahtjeva za održavanje sjednice, uz potpise zastupnika.

Također, kako smo saznali, svoje potpise za održavanje hitne sjednice Doma naroda dali su delegati Denis Bećirović, Munib Jusufović, Asim Sarajlić, Zlatko Miletić i Mladen Bosić.

Podsjećanja radi, Zastupnički dom je usvojio izmjene Zakona o akcizama kojima se ukida ova vrsta opterećenja na cijenu goriva u trajanju od šest mjeseci, uz mogućnost da Vijeće ministara ovasj rok produži za još tri mjeseca. Međutim, Dom naroda je prihvatio amandman delegatkinje SNSD-a Dušanke Majkić, kojim se ovaj rok skraćuje na samo mjesec dana.

Zbog toga je formirana ad hoc komisija koja je donijela odluku da prihvati izmjene koje je usvojio Zastupnički dom, tako da sada oba doma treba samo da se izjasne o prijedlogu komisije. Međutim, ako iz bilo kojeg razloga delegati u Domu naroda iz reda SNSD-a odbiju prihvatiti usaglašeni tekst, izmjene neće biti usvojene, odnosno akcize će se i dalje naplaćivati.

Ako bi izmjene bile prihvaćene, gorivo bi moglo pojeftiniti i do 45 feninga.

oslobodjenje portal

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU