Hoćemo li 2030. od Sarajeva do Mostara stizati za sat?

Nijedna od najava kada će biti završena izgradnja koridora 5C nije se obistinila.

Ponekad su problem imovinsko-pravni odnosi, loše procjene i utrošak sredstava, a ponekad političke odluke. Sada imamo novu najavu i novo obećanje.

Od 2030. godine iz Sarajeva do Mostara trebat će samo sat vremena vožnje, a od Mađarske preko BiH do mora u Hrvatskoj putovat će se autoputem. Sve su to benefiti izgradnje Koridora 5C.

No, već dvije decenije građani slušaju obećanja i uvijek neispoštovane rokove. Direktor Autocesta najavljuje da će baš 2030. godina biti godina završetka radova.

Tunel Prenj najveći je izazov. Profesor Nedim Suljić, član Evropske akademije nauka i umjetnosti, prognozu o završetku radova u narednih šest godina smatra nerealnom i preoptimističnom.

Ističe nepovoljne geomorfološke uslove pri izgradnji Tunela Prenj, kao i činjenicu da je više od 1000 metara debljina nadsloja.

“Na tom dijelu imamo i podzemnih jezera, puno šupljina i pećina i to istražni radovi nisu mogli da utvrde. Tek kada se počne raditi doći će do znatnog broja nepredviđenih situacija. Tako da ja mislim da će gradnja biti daleko duža od tih narednih šest godina”, pojasnio je.

Problemi su na brojnim lokacijama. Na dionici Poprikuše-Nemila biće probijen rok, sve je trebalo biti završeno u narednih šest mjeseci. Potrebna su veća sredstva, greška napravljena u procjeni materijala unutar tunela. Dionica Vranduk-Ponirak najavljena prije šest godina. 2019. radovi počeli. Rokovi su probijeni, a radovi suspendovani.

“61 kilometar radimo. Od toga je 50 kilometara uvjetno rečeno sjeverno, mislim Zenica-sjever, Žepče-jug, kao i područja opština Usora, Tešanj, Maglaj i time smo pokrili 50 kilometara. Na jugu radimo most Počitelj, pristupnu cestu mostu Počitelj”, naveo je Denis Lasić, direktor “Autocesta FBiH”.

Na tom mostu, koji je visinom od preko 100 metara i dužinom od skoro jedan kilometar jedan od najviših mostova u regionu, zabilježeno je napuknuće prije nekoliko mjeseci. Bit će otvoren u aprilu 2024.

“Mogu garantirati u ime uprave da smo sve poduzeli i da smo odgovorno pristupili problemu, garantiramo da neće biti problema poslije. To je medijski prenapuhano. Nisu to nepravilnosti koje toliko utiču, odnosno uopšte ne utiču na stabilnost mosta”, dodao je Lasić.

Ono što je trenutno stabilno je, ističu iz Autocesta, finansijska konstrukcija. Za cijeli Koridor 5C ona je kompletirana. Na proljeće sljedeće godine počinju radovi na dionici Mostar sjever-Mostar jug.

Građani, uglavnom skeptični o procesu izgradnje, ali ima i onih koji smatraju da će sve biti kako se trenutno predviđa.

akta.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU