Holandija i Novi Zeland potvrdili prve slučajeve koronavirusa

Holandija i Novi Zeland potvrdili su prve slučajeve koronavirusa u svojim zemljama dok je broj zaraženih širom svijeta viši od 82 hiljade, piše klix.ba

Holandski premijer Mark Rutte kazao je kako je u stalnom kontaktu s vlastima koje rade na zaštitnim mjerama. Nacionalni institut za javno zdravstvo Holandije saopćio je da se pacijent koji je zaražen koronavirusom nedavno vratio iz Italije, piše The Hill.

“Kako bismo spriječili širenje virusa u Holandiji pratimo s kim je zaraženi pacijent bio u kontaktu”, kazali su.

Prva zaražena osoba u Novom Zelandu je stigla nedavno iz Irana. U 60-im je godinama, a stigla je avionom Emiratesa iz Teherana. U Auckland je stigla putujući privatnim automobilom. Bolnicu je kontaktirala njegova porodica, a ljekari su im savjetovali da odmah dođu.

Za sada nema dokaza da je ova osoba zarazila druge. Vlasti su kontaktirale i posadu aviona i rečeno je da su svi na letu nosili maske, piše NZ Herald.

Kompanija Hyundai Motor zatvorila je svoju fabriku u Južnoj Koreji nakon što se ispostavilo da je jedan od radnika pozitivan na koronavirus. Aviokompanija Korean Air kazala je kako neće dozvoliti ulazak u avione nijednom putniku koji ima temperaturu višu od 37,5 stepeni.

Zabavni park Disneyland u Tokiju je zatvorio svoja vrata zbog širenja virusa. Odluku su donijeli nakon što je japanska vlada odlučila da obustavi nastavu u svim školama.

U međuvremenu, Kina je potvrdila 327 novih slučajeva, a od 27. februara preminule su 44 osobe. Južna Koreja potvrdila je novih 256 slučajeva zaraženih osoba.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU