Hotić: Oni koji su počinili zločine moraju to priznati

Već 24 godinu tražimo i molimo sve one koji znaju istinu da kažu gdje se nalaze posmrtni ostaci ubijenih kako bi ih mogli na dostajanstven način ukopati, kazala je gostujući u emisiji BHT-a danas u Srebrenici potpredsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Kada Hotić.

Poručila je da oni koji su počinili zločine moraju to priznati kako bi se nastavio život na ovim prostorima.

– Važno je da zločinci, prije svega organizatori, budu osuđeni, da taj zločin ima vrijednost i Republika Srpska koja je tim zločinom stvorena ne treba da postoji. I za sve ono što je uništeno odgovorni su organizatori, Milošević, Karadžić, Mladić.. Očekujem od srpskog naroda da spase i sebe i svoj podmladak tereta ove prošlosti, ovog rata. Ne želim da ijedan narod pati zbog toga, a krivci neka odgovaraju – poručila je Hotić.

Predsjednik Pododbora preživjelih žrtava genocida Zulfo Salihović kazao je kako pomirenje nije moguće bez političkog i institucionalnog priznavanja zločina.

– Moramo graditi pomirenje na ovim prostorima. Moramo da radimo i sarađujemo za doborit svih građana koji žive na području općine Srebrenica, Bošnjaka i Srba. Ali kada je pomirenje u pitanju, pitam ko ima pravo da u moje ime oprosti zločincima koji su me terorisali 32 dana gdje sam preživo sve i svašta. Ko ima pravo da oprosti u ime pogotovo majke koja je izgubila sina, sestre-brata, a pogotovo u fazi negiranja i osporavanja genocida, u fazi kada nisu pred lice pravde izvedeni svi koji su ga počinili – kazao je Salihović.

Naglasio je da je stoga nužno graditi povjerenje jer u Bosni i Hercegovini ljudi moraju živjeti zajedno.

– Takva je Biosna i Hercegovina, jer bez suživota u BiH neće biti nikome dobro – kazao je Salihović.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU