Hrvatska: Cjepivo prevezeno u pratnji policije – TNTPortal

Cjepivo je preuzeto u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, u Zagrebu, kada je krenulo prvo vozilo prema Dubrovniku. U devet sati utovareno je zadnje vozilo koje je krenulo prema svome odredištu, a cjepivo je prevezeno u 20 gradova u 20 županija, saopšteno je u nedjelju iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske.

Dodaje se da je prevoz cjepiva kroz sve etape pratila policija uz angažman interventnih jedinica policije policijskih uprava, kako bi tijek dostave do mjesta isporuke prošao u najboljem redu. Policijske uprave su bile u stalnom međusobnom kontaktu kako bi se izvršio pravovremeni prihvat vozila sa cjepivom bez zadržavanja i stajanja.

Cjepivo je distribuirano županijskim zavodima koji će organizirati cijepljenje korisnika domova za starije, zdravstvenog osoblja koje radi s oboljelima od COVID-19 i djelatnika hitne medicine. Za sada to je simbolična količina cjepiva koje se dostavlja svim zemljama članicama EU čime počinju “Europski dani cijepljenja“ 27, 28. i 29. decembra.

“Nakon toga svakog tjedna nam stižu nove doze što je sukladno planu cijepljenja“, navode iz MUP-a Hrvatske.

Hrvatska je dosad naručila 5,6 miliona doza cjepiva od raznih proizvođača za prvu fazu cijepljenja te dodatnih 300.000 doza za kraj 2021. godine, kako bi se osigurao kontinuitet opskrbe cjepivom za slučaj da bude potrebno sezonsko cijepljenje svake godine. Hrvatska učestvuje u zajedničkoj nabavci cjepiva protiv COVID-19, koju provodi Europska komisija i cjepivo će biti dostupno u Hrvatskoj u isto vrijeme kada i u drugim zemljama Europske unije. Nabava se ugovara s više proizvođača i postupci još traju, zaključili su iz MUP-a Hrvatske.

federalna.ba/AAIzvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU