3.8 C
Sarajevo
Subota, 4 prosinca, 2021
Još

  Hrvatska: Mladi se drogiraju “plinom smijavcem”, ministarstvo zdravstva ga zabranilo

  ()

  Ministar zdravstva Hrvatske Milan Kujundžić osvrnuo se u srijedu na problem upotrebe ampula dušičnog oksida, tzv. plina smijavca, kojega mladi zloupotrebljavaju kao zamjenu za opijate, rekavši da Ministarstvo zdravstva zabranjuje upotrebu koja nije u skladu s primarnom namjenom, a za to su predviđene i novčane kazne.

  Ampule koje mladi, ponajviše na Zrću, koriste kao zamjenu za opijate, a u Hrvatskoj se mogu kupiti legalno, koriste se u medicini kao anestetik i ugostiteljstvu kao potisni plin za šlag, prenosi HINA.

  Mediji su izvijestili da je ministarstvo donijelo naredbu, koja ostaje na snazi do 30. septembra, da se “u cilju zaštite života i zdravlja ljudi zabranjuje upotreba koja nije u skladu s predviđenom namjenom”. “Više ministarstava i subjekata je zaključilo da ovo što se događa s ampulama, a lani su se često zloupotrebljavale kao narkotik dok su to proizvodi koji se prvenstveno koriste u ugostiteljstvu, uzrokuje puno veću štetu od zabrane upotrebe.

  Stoga smo donijeli privremenu zabranu koja je stupila na snagu”, potvrdio je ministar. Kujundžić nije precizirao do kada će trajati zabrana. Napomenuo je da, kao i drugi narkotici, ampule mogu oštetiti centralni živčani sistem. Ipak, takav je proizvod teško zabraniti jer se koristi u prehrambene svrhe.

  Ministar je podsjetio i na lanjski slučaj u Novalji gdje su se dvije engleske skupine sukobile zbog prodaje ampula, pri čemu je jedna osoba poginula. Slastičari će i dalje moći nabavljati ampule, no neće ih moći preprodavati. “Oni su ampule preprodavali kao sladoled”, ocijenio je ministar i rekao da su kazne za to predviđene, ali ne zna kolike su.

  (Tuzlanski.ba)

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO