Hrvatska objavila koje će vakcine biti priznate za prelazak granice

Nakon što je takvu odluku ovih dana donijela Grčka, svi putnici koji su cijepljeni dvjema dozama cjepiva, neovisno o tome je li ga odobrila Europska agencije za lijekove (EMA), od sutra će moći prelaziti i hrvatsku granicu, neslužbeno doznaje Jutarnji list

Granicu će bez predočenja negativnog PCR testa moći prijeći svi s potvrdom o cijepljenju, neovisno o tome jesu li primili AstraZenecu, Pfizer, Modernino ili, primjerice, cjepivo Sputnjik ili kinesko, koja nemaju odobrenje za upotrebu u EU.

Ipak, doznajemo, odluka će biti podložna promjenama ako se Europska unija postavi drukčije prema cjepivima koja nisu odobrena na Starom kontinentu. Također, u Odluku o granicama, koju će danas predstaviti Nacionalni stožer, uvrstit će se i mogućnost prelaska granice uz predočenje brzog antigenskog testa, ali samo onog koje je validirala i odobrila EMA.

Granicu će bez karantene moći prijeći i osobe koje su preboljele koronavirus prije najviše šest mjeseci te ako imaju negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. Djeca mlađa od sedam godina granicu i dalje mogu prelaziti bez ograničenja.

Prije Hrvatske, odluku o tome da će preko granica puštati osobe koje su cijepljene Sputnikom te kineskim cjepivima najavila je nama konkurentska Grčka koja je, kako su dosad prenijeli mediji, prihvaćanje potvrde o cijepljenju s te dvije vrste pripravaka dogovorila sa Srbijom, no nije isključeno da će Grci općenito početi priznavati potvrde svim njihovim nositeljima, a sve u zalog spašavanja turističke sezone koja je još prošle godine Grke ostavila praznih rukava.

Kako je za Jutarnji list objasnio savjetnik u turizmu i vlasnik tvrtke Coned turizam Ivan Pukšar, za Hrvatsku je dobro da se ide u smjeru olakšavanja prelaska granica te propuštanja osoba koje su cijepljene i kineskim i ruskim cjepivom, kako bi se omogućio što veći priljev turista.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU