Husejnagić: Mjere ukidamo zbog privrede, ali poslodavci su odgovorni za ljude

Novo ublažavanje mjera podrazumijevaja i oživljavanje privrednih aktivnosti u nekim sektorima

Svako ima pravo da se ne boji, ali niko nema pravo da ugrožava druge – ističe direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Senad Husejnagić povodom najave ublažavanja mjera Kriznog štaba civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine.

Nove mjere podrazumijevaju i oživljavanje privrednih aktivnosti u nekim sektorima u kojima je zbog pandemije koronavirusa na snazi bila zabrana rada.

-Svi mi, potencijalno, možemo biti pozitivni pa svako od nas na takav način mora i nastupati te se pridržavati svih propisanih mjera koje je predložila struka, a sa ciljem da se smanji prenos bolesti.

Bolest za veliku većinu oboljelih ne predstavlja problem, ali za određeni broj ljudi, a vidjeli smo da ima i mladih ljudi koji su umrli, može biti izuzetno opasna pa s te strane ne trebamo popuštati pažnju kada je u pitanju provedba ovih mjera – upozorava Husejnagić.

Posebno je to, ističe, važno za poslodavce, koji su odgovorni za svoje radnike.

-Pored toga što ljudski odgovaraju, oni odgovaraju i po nekim drugim propisima- propisima zaštite na radu. Naravno, i po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti odgovaraju ukoliko ugrožavaju druge.

To se, prije svega, odnosi na one koji budu svojim poslovanjem usluživali, recimo, neke druge. Da ne prejudiciramo o kome se radi- kaže Husejnagić, koji upozorava da su poslodavci odgovorni za poduzimanje svih propisanih mjera.

Poslodavci su dužni, podsjeća Husejnagić, da se informišu, jer ne može sve biti napisano na jednom mjestu.

-Institut je izdao smjernice za provedbu zaštite, odnosno sprečavanje širenja bolesti u svim firmama. Stojimo, potpuno besplatno, na raspolaganju da pomognemo svakoj firmi koja smatra da ima potrebu da joj se pomogne na ovom planu.

Ali, ponovo skrećemo pažnju da svi moramo biti odgovorni, jer ulazimo u vrijeme kada će se biti puno teže zaštititi, zato što popuštamo mjere. A, nažalost, mjere moramo popuštati- kaže Husejnagić.

Upravo zbog potreba privrede da radi, ne mogu, kaže on, zaštitne mjere držati jako dugo.

-Očigledno da ovaj virus ima sezonski karakter, da on slabi u ovom periodu, što ne znači da neće biti i prenosa i pozitivnih. Ali, bit će to znatno manje nego u nekom drugom periodu – smatra Husejnagić, koji dodaje da će tek vidjeti da li će na našim prostorima biti druge faze, odnosno drugog vala infekcije Covid-19.

Mora se, upozorava, biti spremno i za takav scenarij, zbog čega je ponašanje poslodavaca izuzetno važno.

-Još jednom apelujem da, zaista, ovo shvatimo vrlo ozbiljno. Na kraju krajeva, svako ko posluje ima osnovni cilj da mu firma funkcioniše, da prodaje svoje proizvode ili usluge, da zapošljava ljude pa, evo, i da ostvari profit.

I to je legitimno. Ali, trebaju biti svjesni da, ukoliko se ne budu pridržavali, mogli bi rizikovati da im firma bude potpuno zatvorena. I to ne djelovanjem nekih inspekcijskih organa, nego time što će im radnici biti bolesni- ističe Husejnagić

Primjer tome su ove dvije firme u Maglaju, H-M Promet i Bontex, koje, podsjeća Husejnagić, koje su napravile „veliki problem, upravo nepoštivanjem svih mjera koje su preporučene, pa imamo ovakve posljedice“.

-Neprovođenje zaštitinih mjera u dvije firme rezultiralo je sa 170 pozitivnih. Srećom, nisu posebno teški slučajevi. Nemamo nijedan smrtni slučaj, ali to nam govori da se ne smijemo popuštati i da ovome trebamo pristupiti krajnje ozbiljno- upozorava Husejnagić.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU