26 C
Sarajevo
Četvrtak, 30 lipnja, 2022

  I ove godine uljepšani zenički mostovi i javne zelene površine

  Početkom mjeseca Sektor za ekologiju i komunalne poslove intenzivirao je aktivnosti na uređenju javnih zelenih površina u gradu Zenica.

  Aktivnosti su obuhvatile pripremu gredica i sadnju sezonskog cvijeća (ljetnica), osvježavanje kružnih tokova sa malčom i ukrasnim šljunkom, kao i zamjenu uništenog ukrasnog bilja.

  Također postavljene su saksije s cvijećem na Kamberovića, Drvenom, Kamenom mostu i mostu na ušću Kočeve.

  Kao i prethodnih, tako i ove godine zeničke mostove krase plektrantusi, pelargonije i surfinije.  

  Riječ je o heliofilnim sezonskim vrstama, ljetnicama, koje se tradicionalno koriste za oplemenjivanje javnog prostora.

  Osim uljepšavanja mostova, u sklopu uređenja javnih zelenih površina u gradu Zenica uređeni su kružni tokovi, kao i zelene površine duž ulice Masarykova.

  „U sklopu rekonstrukcije prve dionice Masarykove ulice izvršeno je i uređenje zelenih površina duž ulice odnosno dovoz i planiranje zemljišnog supstrata, zamjenska sadnja drveća sa kontejniranim sadnicama jasena, kao i uređenje mini zelenih površina sa otpornijim dekorativnim vrstama, jukama i odgovarajućom vrstom sezonskog cvijeća. Trenutno su u toku radovi na uređenju drugih, frekventnih javnih površina sa sezonskim cvijećem gdje će se ove godine saditi vrste poput ageratuma, gazanija, salvije, sunpatiensa, impatiensa te potpunije, a počelo je uređenje i kružnog toka u naselju Perin Han, gdje je planirana sadnja sezonskog cvijeća tagetesa i salvije. Prilikom odabira vrsta fokusirali smo se na one sa izraženijim dekorativnim karakteristikama te vrste koje su do sada bile rjeđe zastupljene“, kazala je Jakuta Imširović, šefica Sektora za ekologiju i komunalne poslove.

  Dodala je da se uređenjem javnih zelenih površina, pa i postavljanjem cvijeća na mostove želi uljepšati okruženje sugrađanima, ali i svima koji posjete Zenicu.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Rahela
  Rahelahttp://www.tnt.ba
  Rahela Čabro je urednica na radiju i novinarka s decenijom iskustva. Blog je opušta, voli da istražuje i piše razne teme, posebno biznis ideje.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU