Ibrahim Hadžibajrić ostaje u pritvoru još tri mjeseca

Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu kojim predsjedava sudija Igor Todorović, na prijedlog sarajevskog kantonalnog tužilaštva produžio je za još tri mjeseca pritvor Ibrahimu Hadžibajriću, bivšem načelniku sarajevske Općine Stari Grad.

Ovu informaciju potvrdila je medijima glasnogovornioca Tužilaštva Azra Bavčić.

Navela je da je pritvor osumnjičenom produžen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, odnosno prikrivati dokazi ili utjecati na svjedoke ili saučesnike, kao i zbog opasnosti od poavljanjakrivičnog djela.

Ibrahim Hadžibajrić u pritvorskoj jedinici zeničkog KPZ-a nalazi se već punih devet mjeseci, a po novom rješenju Suda može trajati do 30. aprila ili nove sudske odluke.

Tužilaštvo je, kako je to na ročištu obrazložio tužilac Darko Soldat, produženje pritvora Hadžibajriću tražilo jer je u međuvremenu u odnosu na njega proširilo istragu za još četiri nove tačke.

Tužilac je rekao da se radi o “sedam godina nezakonitih aktivnosti” koje trebaju da istraže, a za što imaju jako malo vremena i da na ovom predmetu aktivno poduzimaju istražne radnje čak četiri policijske agencije, piše Faktor.

Kazao je da će Tužilaštvo uložiti napore da za ova tri mjeseca sasluša preostale svjedoke i prikupi rezultate vještačenja arhitektonske, geodetske, ekonomske struke, te kako smatra da će nakon tog perioda moći donijeti konačnu tužilačku odluku.

Braniteljica Ibrahima Hadžibajrića Indira Karahodžić usprotivila se prijedlogu Tužilaštva kazavši kako se “već devet mjeseci istraga širi za jednog ili dva svjedoka, a ustvari Tužilaštvo u njoj tapka”.

Citirala je Zakon o krivičnom postupku prema kojem se pritvor u istrazi može produžiti za još tri mjeseca ako se postupak vodi za krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora 10 godina ili više ili ako postoje naročito važni razlozi, može se, po obrazloženom prijedlogu tužioca produžiti za još najviše tri mjeseca. Kazala je da je Tužilaštvo u novembru shodno tom članu Zakona već tražilo produženje pritvotra, “pa se odbrana pita koliko će trajati istraga”.

The post Ibrahim Hadžibajrić ostaje u pritvoru još tri mjeseca appeared first on Sarajevska sehara.

sarajevskasehara.com

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU