Ide po Oscare: Film o zlostavljanju koje je treslo Ameriku već je digao prašinu

Utrka za Oscare službeno je započela, a najnoviji film Jaya Roacha, “Bombshell”, djeluje kao odlična prilika da se bilo koja od tri glumice izbori za zlatni kipić.

Radnja filma prati skandal koji je poljuljao temelje Fox Newsa i srušio jednog od najutjecajnijih ljudi u Americi. U slučaju da niste pratili sve vezano za ovaj slučaj ili pogledali novu Showtimeovu seriju “The Loudest Voice”, radi se o ženama koje su stale na kraj seksualnom zlostavljaču Rogeru Ailesu, američkom medijskom konzultantu i čovjeku koji je de facto stvorio Fox News i pretvorio je u najmoćnije oružje američkih konzervativaca, piše Index.

Već viđeno

Prije manje od dva mjeseca ova je ista priča ispričana u spomenutoj seriji, ali kritika nije bila posebno naklonjena televizijskom uprizorenju knjige “The Loudest Voice in the Room” Gabriela Shermana. Russell Crowe, Naomi Watts i Sienna Miller odradili su odličan posao, ali radi se o materijalu koji zaslužuje više od pomalo sapuničave serije koja želi šokirati, ali u tome rijetko uspijeva.

Redatelj filma “Bombshell”, Jay Roach, u posljednjih se desetak godina bavi se gotovo isključivo temama iz američke društveno-političke stvarnosti pa je nakon serija Recount, Game Change i The Brink, te filmova The Campaign, Trumbo i All the Way, red došao i na medijske moćnike koji su dali vjetar u leđa jednom od najkontroverznijih predsjednika u američkoj historiji, Donaldu Trumpu. Naravno, radnja ovog puta nije usmjerena isključivo na Rogera Ailesa već upravo žene koje su ga skinule s trona.

Konkretno, radi se o Megyn Kelly (Charlize Theron), Gretchen Carlson (Nicole Kidman) i Kayli Pospisil (Margot Robbie), izmišljenom liku producentice stvorenom za potrebe filma, ali i nizu drugih žena koje su Ailesa optužile za seksualno uznemiravanje i natjerale medijskog mogula Ruperta Murdocha da intervenira i smijeni problematičnog i do tada gotovo nedodirljivog glavnog izvršnog direktora Fox Newsa.

Skandal koji je utišao “najglasniji glas”

Inače, prve optužbe za seksualno zlostavljanje pojavile su se u knjizi Gabriel Shermana koji je tvrdio da je Ailes još tijekom osamdesetih jednoj producentici ponudio povišicu ako pristane spavati s njim. Ailes je odbacio ove optužbe, ali i autentičnost Shermanove knjige.

No, priča je poprimila daleko veće razmjere u julu 2016. nakon što je jedna od voditeljica vijesti, iskusna Gretchen Carlson, podigla tužbu protiv Ailesa, tvrdeći da je otpuštena samo zato što je odbila Ailesove seksualne ponude.

Ailes je to poricao, ali ubrzo se pojavilo još šest optužbi od šest različitih žena koje su tvrdile isto.

Samo deset dana kasnije, sinovi Ruperta Murdocha, Lachlan i James, odlučili su detaljno istražiti autentičnost optužbi, a istraga je očito potvrdila njihove sumnje jer nedugo nakon toga, Ailes je bio prisiljen dati otkaz. Časopis New York objavio je da su Murdochovi Ailesu dali ultimatum, ili će do 1. augusta sam dati otkaz ili će biti otpušten.

Ailes se 21. jula 2016. odlučio za prvu opciju kako bi sačuvao obraz i dobio otpremninu u iznosu od 40 miliona dolara. U pismu Murdochu, napisao je: “Ne želim da moja prisutnost postane smetnja poslu koji se obavlja svakog dana kako bi Fox News i Fox Business mogli nastaviti voditi našu industriju”.

No, osim Megyn Kelly, optužbe zlostavljanih žena nastavile su pristizati i nakon njegova odlaska.

Sve ovo nije ga spriječilo da nastavi uspješnu suradnju s Donaldom Trumpom u čiju se predsjedničku utrku uključio 2016. kao savjetnik kampanje. Preminuo je 10. jula 2017. od posljedice hemofilije s kojom se borio čitavog života.

Jaka glumačka postava

Iako je riječ o zahvalnom materijalu, Showtimeova serija pokazala je da javnost nema previše interesa za ovom pričom, ali film bi to mogao promijeniti (što je očito i po broju pregleda trailera). Posebno ako uzmemo u obzir da se za scenarij pobrinuo talentirani Charles Randolph koji je uspio zaintrigirati gledatelje daleko nezahvalnijom temom u filmu “The Big Short” za koji je dobio i Oscara.

Gledatelje će svakako privući i izvrsna glumačka postava koja osim Kidman, Theron i Robbie, uključuje i veterana Johna Lithgowa koji je utjelovio Ailesa, izvrsnu Allison Janney, Kate McKinnon, Malcolma McDowella, Connie Britton Alice Eve, Marka Duplassa i mnoge druge.

Film će se u kinima pojaviti 20. decembra kako bi ostao svjež u sjećanju glasača Akademije, a ako uspije u utrci za nagradu, bit će to veliki udarac za Annapurna Pictures koji se isprva upustio u snimanje filma da bi kasnije odustali od toga i film prepustili Lionsgateu.

Sudeći prema reakcijama na trailer (nekoliko milijuna pregleda za manje od 24 sata), ovo bi se mogao pokazati i kao odlična odluka Lionsgatea na blagajnama.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU