Idealno vrijeme za ambroziju, najvećeg neprijatelja osoba koje boluju od alergija

Stabilne vremenske prilike pogoduju povećanju koncentracija polena korova i biljke ambrozije u zraku. Tim povodom je Centar za ekologiju i prirodne resurse – Akademik Sulejman Redžić dostavio preporuke građanima.

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša dobilo je izvještaj od Centra i savjete koji mogu pomoći.

“U cilju sprečavanja pojave alergijskih reakcija potrebno je pokrenuti akcije mehaničkog uklanjanja navedene biljke i bezbjednog odlaganja prikupljenog biljnog materijala prije samog oslobađanja polena”, navodi se u izvještaju Centra za ekologiju i prirodne resurse – Akademik Sulejman Redžić.

Dodaje se da je poželjno kositi što veće površine kako bi se zajedno sa ambrozijom uklonile i ostale korovske biljke koje djeluju unakrsno i sinergijski, te dodatno narušavaju zdravlje stanovništa u KS.

“Osobama koje su alergične na polen ambrozije preporučuje se izbjegavanje ruderalnih i ostalih napuštenih površina, te što češći boravak u planinskim i šumskim ekosistemima”, navodi se.

Svim osobama sa sezonskim rinitisom (peludna groznica) preporučuju da se u slučaju promjene kliničke slike jave svom nadležnom ljekaru porodične medicine.

Savjeti koji mogu biti od pomoći da bi se spriječila pojava alergije na polen su:

https://82f278324de72c3174a136616d99db1e.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html
  1. Istuširajte se nakon povratka s otvorenog – da biste uklonili polen koji je pao na vas dok ste bili vani, i promijenite odjeću.
  2. Smanjite polen u prostoriji – prozore držite zatvorenim i koristite klima-uređaj ili HEPA prečistač da biste pročistili alegene iz vazduha.
  3. Provjerite vrijeme – saznajte kada vremenski uslovi, kao što je vjetar povećavaju nivo polena da biste se mogli pripremiti.
  4. Upoznajte se s lijekovima protiv alergija – od lijekova do spreja za nos, razgovarajte s ljekarom o svojim mogućnostima.

Izvještaji monitoring polena na području KS se kontinuirano objavljuju na stranici Centra za ekologiju i prirodne resurse – Akademik Sulejman Redžić, te ih je moguće pronaći na http://www.pmf.unsa.ba/cep-sr/.

klix.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU