IMA I TAKVIH VOZAČA Kolike su kazne za sporu vožnju u BiH i regionu?

Zakoni u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori takođe propisuju kazne za sporu vožnju, koja može ometati normalno odvijanje saobraćaja i predstavljati opasnost za druge učesnike u saobraćaju. U nastavku, saznajte kolike su kazne za sporu vožnju u ovim zemljama.

Prema Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, vozač ne smije smanjiti brzinu kretanja vozila do te mjere da njegovo vozilo predstavlja smetnju normalnom odvijanju saobraćaja. Kazna za ovaj prekršaj iznosi 30 KM, ali ako sporom vožnjom izazovete saobraćajnu nesreću, kazna može biti između 50 do 150 KM, uz dodatnih kaznenih bodova. Osim novčane kazne, vozaču može biti izrečena i zabrana upravljanja vozilom u trajanju do dva mjeseca.

Zakon o bezbjednosti saobraćaja u Srbiji propisuje da vozač ne smije sporom vožnjom bitno usporavati saobraćajni tok ili ugrožavati druge učesnike u saobraćaju. Vozači su dužni omogućiti da ih druga vozila bezbjedno preteknu, obiđu ili prođu, ako voze sporo. Kazna za sporu vožnju iznosi 5.000 dinara, što je otprilike 83 KM. Ako vozač ne stane da propusti kolonu vozila uprkos naredbi policajca, kazna je šest kaznenih poena, novčana kazna od 15.000 do 30.000 dinara (250 do 500 KM) ili zatvor do 30 dana, uz najmanje tromjesečnu zabranu upravljanja vozilom. Ako sporom vožnjom izazove nezgodu ili ugrozi bezbjednost, kazne su znatno više: od 30.000 do 50.000 dinara (500 do 835 KM), zatvor do 60 dana, devet kaznenih poena i zabrana upravljanja vozilom od najmanje pet mjeseci.

Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima u Crnoj Gori propisuje da vozač koji vozi sporo i time ometa normalno odvijanje saobraćaja mora omogućiti drugim vozilima da ga bezbjedno preteknu, obiđu ili prođu. Kazna za ovaj prekršaj iznosi od 157 do 490 KM.

BONUS VIDEO:

IMA I TAKVIH VOZAČA Kolike su kazne za sporu vožnju u BiH i regionu? appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU