13 C
Sarajevo
Petak, 9 lipnja, 2023

Ima li smisla saudijski “linearni grad”? Ovaj gamer provjerio je u simulaciji

Koristeći menadžersku simulaciju Cities: Skylines, novinar magazina PC Gamer stvorio je “repliku” ambicioznog projekta grada u jednoj liniji, koji planiraju izgraditi u Saudijskoj Arabiji. Tekst koji je objavio portal bug.hr prenosimo u cjelosti ;

Projekt linearnog grada The Line pobudio je mnogo pozornosti u svijetu, ali je odmah po objavi proglašen kontroverznim, nemogućim, neizvedivim i donekle suludim. Naime, Saudijska Arabija planira uložiti najmanje 500 milijardi dolara, možda i dvostruko toliko, kako bi na sjeverozapadu zemlje izgradila grad – dug 170 kilometara, širok tek 200 i visok oko 500 metara.

Ovaj bi grad trebao više nalikovati na dvije ogromne ostakljene i izdužene zgrade, među kojima bi se nalazili trgovi, vrtovi, šetnice i samo jedna brza podzemna željeznica koja bi povezivala planiranih 9 milijuna stanovnika.

Cities: Skylines

Mnogi su već dali svoje viđenje o tom projektu, a Christopher Livingston, gamer i novinar portala PC Gamer, odlučio je iskušati ovu inovaciju u računalnoj simulaciji. Poigrao se malo igrom izgradnje i upravljanja velegradom Cities: Skylines, čisto da vidi bi li ovakav oblik grada uopće zaživio u tom virtualnom svijetu.

I, što je otkrio? Kaže kako ga je iznenadilo da stvar donekle čak i funkcionira. Replicirao je saudijski plan koliko mu je ova igra to dozvolila. Postavio je građevine uzduž 26 kilometara dugačke ravne tramvajske i monorail pruge, izbacio automobile, dodao rijeku, vjetroelektrane, malo podešavao smještaj pojedinih infrastrukturnih građevina – i dobio koliko-toliko funkcionalan grad.

ima li smisla saudijski “linearni grad”? ovaj gamer provjerio je u simulaciji
ima li smisla saudijski “linearni grad”? ovaj gamer provjerio je u simulaciji

Međutim, problem su stvarale činjenice da simulacija određuje da policijske ili vatrogasne postaje imaju djelokrug svojeg rada određen kružnicom, a ne linijom, pa ih je morao naredati mnogo više kako bi svi stanovnici bili sigurni i zadovoljni. Neobičan tlocrt grada očito nije bio predviđen u ovoj igri, pa je prometna (ne)povezanost dovela do toga da se njegovom željeznicom vozi samo strojovođa, a na 18.000 slobodnih mjesta na fakultetima upisalo se tek 250 studenata.

Problem su stvarali i proizvodni kapaciteti, nemogućnost efikasnog zbrinjavanja otpada ili pak – gdje smjestiti groblje. Saudijska Arabija će, valjda, imati rješenje za sve ove probleme prije nego u provinciji Tabuk postave kamen temeljac za The Line.

BUG / PRESS


pressmediabih.com

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU