Petak, 7 svibnja, 2021

Imamović – Marković: Mir i dobri ljudski odnosi nemaju alternativu

- Oglašavanje -

Vrijednosti koje nemaju alternativu

U danima kada se obilježava najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs i traje mubarek mjesec ramazan, novi goraždanski paroh Marko Marković i imam džamije ”Mufid Sokolović” Dženan ef. Imamović obišli su lokalitete na kojima rastu stabla koja su posađena prije nekoliko godina, kao simbol mira, pozitivnih vrijednosti i saradnje vjerskih zajednica.

U parku Islamskog kulturnog centra (IKC) u Goraždu te pred Sportskom dvoranom u Novom Goraždu, u martu 2016. godine zajedno su ih zasadili mladi aktivisti Medžlisa islamske zajednice (IZ) Goražde i Srpske pravoslavne crkvene opštine Goražde, ukazavši na potrebu trajnog mira i vrijednosti koje nose vjerska učenja ali i na važnost očuvanja životne sredine.

Vjerski službenici ovom prilikom naglasili su da su mir i dobri ljudski odnosi, vrijednosti koje nemaju alternativu.

  • Za nas je imperativ natjecanja u dobru ono što treba da nas pokreće u svakodnevnom životu, a zaštita prava na dostojanstvo svakog čovjeka i drugog bića, na zaštitu prirode i svijeta koji nas okružuju, ono što nas definira kao vjernike. I vrijeme vaskršnjeg praznika i mjeseca ramazana podsjećaju da bez ustrajnosti i strpljivosti, bez odricanja i samoprijekora, bez ljubavi spram svih ljudskih bića nema sreće ni zadovoljstva na ovom, niti spasenja na budućem svijetu – kazao je ef. Imamović.
- Oglašavanje -

Uz zajedničke čestitke vjernicima, naglašeno je da su dani duhovne obnove prilika za uzrastanja svakog čovjeka.

  • Ovo je simbol bratske ljubavi i uzajamnog poštovanja. Svim vjernicima pravoslavne vjeroispovjesti čestitam vaskršnji praznik, a isto tako, našoj braći Bošnjacima želim, da u zdravlju isposte ramazanski post i u veselju sa svojim porodicama dočekaju Ramazanski bajram – kazao je jerej Marko Marković, paroh goraždanski.

U porti crkve Svetog Georgija u Novom Goraždu jučer je održana i tradicionalna tucijada. Radost praznika Vaskrsa tradicionalno je obilježena djeljenjem jaja i komšijama druge vjere kako bi svi bez obzira na vjeroispovjest osjetili sreću.

  • Vaskršnja jaja su podijeljena institucijama između ostalog Gradskoj upravi Goražde i u Vladi BPK ali i na drugim adresama u gradu Goraždu kako bi muslimani koji prakticiraju post nakon što se omrse, osjetili da imaju podršku od pravoslavnih vjernika – istakao je paroh goraždanski.
0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Preuzimanje sadržaja

Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz dodavanje link na tntportal.ba unutar preuzetog članka. Hvala.

- Oglašavanje -

IZDVAJAMO

0
Zanima nas vaše mišljenje, molim vas, komentirajte.x
()
x