30.5 C
Sarajevo
Četvrtak, 30 lipnja, 2022

  Imenovanje direktora SIPA-e: Svi kandidati ispunjavaju uslove za penziju

  Imenovanje direktora državne Agencije za istrage i zaštitu, moglo bi da se nađe na narednoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine- koja još nije zakazana.

  Ministar bezbjednosti Dragan Mektić, predložio je Vijeću ministara Pericu Stanića- najbolje rangiranog od trojice kandidata koji su dobili zeleno svjetlo parlamentarnog Nezavisnog odbora. Ipak, pojavila se nova prepreka – svi kandidati ispunjavaju uslove za penziju. Postoji nekoliko verzija- za rasplet ove problematike, prenosi BHRT.

  Ako se ta tačka nađe na dnevnom redu, ministri imaju opciju da glasaju za Mektićev prijedlog ili da ga odbace. Iz HDZ-a BiH već je stigla najava da će, u sadašnjem sazivu i aktuelnim političkim okolnostima, izostati podška ministara iz te stranke.

  Prema riječima Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH, nema nikakve mogućnosti da se ta aktivnost odvija u Vijeću ministara uz prisustvo predstavnika HDZ-a.

  U tom slučaju, Perica Stanić, koji je blizak SDS-ovim strukturama, ne bi mogao da dobije još jedan mandat, jer je za odluku potreban najmаnje po jedan glas ministara iz konstitutivnih naroda. Procedura za izbor direktora SIPA-e specifična je od početka.

  Iako ti podaci nisu traženi konkursom, na adresu Nezavisnog odbora stigla je anonimna prijava da barem jedan od kandidata ispunjava uslove za penziju. Ispostavilo se da u penziju mogu sva trojica – Perica Stanić, Darko Ćulum i Žarko Laketa. Te podatke Nezavisni odbor proslijedio je Vijeću ministara. Blokade, u ovom slučaju, neće biti, poručuje ministar, Mirko Šarović, a potvrđuje i predsjedavajući, Denis Zvizdić.

  ”Mislim da će biti vjerovatno na neki način usporenija dinamika rada i sastajanje Vijeća ministara, ali praktično je nemoguće da dođe do potpune blokade rada Vijeća”, istakao je Zvizdić.

  Novi saziv Vijeća ministara, ako i kada bude formiran, dočekao bi isti zadatak. Iako lider HDZ-a tvrdi drugačije, u poslaničkim krugovima se spekuliše da bi čak i SNSD-ovi ministri mogli da podrže Pericu Stanića. Čeka se i rasplet priče o odlasku u penziju. Ukoliko bi to prošlo, konkurs bi morao biti ponovljen, jer na rang listi ne bi ostao nijedan prihvatljiv kandiidat. Dok se to pitanje ne riješi, iako mu je istekao mandat, Perica Stanić ostaje na čelu SIPA-e.

  Perici Staniću mandat je istekao petog novembra.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU