7 C
Sarajevo
Subota, 25 rujna, 2021

INDEKS PREKINUTOG DJETINJSTVA: 280 miliona djece danas živi bolje nego prije 20 godina

Ipak, jedno od četvero djece je i dalje uskraćeno za sigurno i sretno djetinjstvo, a djeca koja žive na područjima zahvaćenim konfliktima ili koja su bila prisiljena napustiti svoje domove zbog konflikta su među najuskraćenijima.

• Na Indeksu prekinutog djetinjstva koji Save the Children objavljuje uoči obilježavanja Međunarodnog dana djeteta, 1. juna, Bosna i Hercegovina nalazi se na 38., Srbija na 46. a Crna Gora na 50. mjestu.

Najmanje 280 miliona djece u svijetu danas ima bolju šansu da odraste zdravo, obrazovano i sigurno nego što je to bio slučaj u bilo kojem trenutku u toku dvije protekle dekade, pokazuje novi izvještaj Save the Children. Treću godinu zaredom, Indeks prekinutog djetinjstva rangira 176 zemalja svijeta po tome gdje je djetinjstvo najmanje, a gdje najviše ugroženo usljed faktora kao što su loše zdravlje, neuhranjenost, isključivanje iz obrazovanja, dječiji rad, brakovi maloljetnika, maloljetničke trudnoće i ekstremno nasilje.

Na ovogodišnjem Indeksu prekinutog djetinjstva, Bosna i Hercegovina (BiH) zauzima 38. mjesto i u odnosu na prošlu godinu, napredovala je za jedno mjesto. Srbija se nalazi osam mjesta iza, na 46. poziciji, gdje je bila i 2018. godine. Crna Gora je takođe napravila napredak, i to za tri mjesta, te je ove godine na 50. poziciji. Najlošije pozicionirana zemlja regiona je Albanija, koja se nalazi na 61. mjestu, ali je i zemlja koja je najviše napredovala u regionu, u odnosu na prošlogodišnje 77. mjesto. Prethodne dvije godine, Slovenija je dijelila prvo mjesto, dok ove godine dijeli treće sa Norveškom.

U 2000. godini, 970 miliona djece ostalo je bez djetinjstva usljed događaja koji su mijenjali njihove živote, poput dječijih brakova, ranih trudnoća, isključivanja iz obrazovanja, bolesti, neuhranjenosti i nasilnih smrti. Taj broj danas je smanjen na 690 miliona – što znači da je život za 280 miliona djece bolji nego što bi bio prije dvije decenije.

Save the Children objavljuje Indeks prekinutog djetinjstva uoči obilježavanja Međunarodnog dana djeteta, 1. juna, a izvještaj pokazuje kako su se okolnosti za djecu popravile u 173 od 176. zemalja. To znači da je danas:

- Oglašavanje - indeks prekinutog djetinjstva: 280 miliona djece danas živi bolje nego prije 20 godina

• 4,4 miliona manje dječijih smrti na godišnjem nivou
• 49 miliona manje neuhranjene djece
• 130 miliona više djece u školi
• 94 miliona manje djece prisiljene na rad
• 11 miliona manje djevojaka prisiljenih na ranu udaju
• 3 miliona manje tinejdžerskih trudnoća
• 12.000 manje ubistava djece godišnje

Od osam uzroka koji prekidaju djetinjstva koje izvještaj obuhvata, raseljavanje usljed konflikta je jedini koji je u porastu, sa 30,5 miliona više prisilno raseljenih lica danas nego što je to bilo 2000. godine, što predstavlja povećanje od 80 odsto.

Singapur se nalazi na vrhu Indeksa kao zemlja koja najbolje štiti i i brine se za svoju djecu, sa osam zapadnoevropskih zemalja i Južnom Korejom takođe među prvih 10. Centralnoafrička Republika najlošije je pozicionirana, uz Niger i Čad.

Izvještaj, kao i više informacija dostupni su na globalchildhoodreport.org

3 KOMENTARI

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
3 Komentari
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima