Inflacija raste a plate i dalje miruju, može li se naći rješenje

Cijene životnih namirnica svakog dana su sve više uslijed inflacije od preko 17 odsto, što je na kraju potpuno poništilo redovan rast plata za 2022. godinu. Mjere koje bi bar usporile ovaj trend ne postoje. Sindikati u oba entiteta traže povećanje minimalne plate. Može li do toga doći i šta je rješenje?

Inflacija koja je u Federaciji BiH u avgustu iznosila 17,6% pojela je nominalni rast plaća. Zbog toga je osjetno smanjena platežna moć građana na početku mjeseca više nego što je to bio slučaj prošle godine u isto doba.

Prosječna mjesečna isplaćena neto-plaća po zaposlenom za august 2022. godine u Federaciji BiH iznosi 1.138 KM i nominalno je viša za 1,4% a realno za 1,3%, u odnosu na prethodni mjesec. U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna mjesečna isplaćena neto-plaća po zaposlenom za august 2022. godine nominalno je viša za 13,8% a realno niža za 3,1%.

Najveće povećanje prosječne mjesečne isplaćene neto plaće zabilježeno u Proizvodnji snabdijevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom za 7,8% Najveće smanjenje prosječne mjesečne isplaćene neto plaće zabilježeno je u Administrativnoj i pomoćno uslužnoj đelatnosti za 2,0%

Građani kažu kako ne mogu izračunati koliko novca im je do sada pojela inflacija, i da rast plaća ne prati svakodnevno povećanje cijena.

Ekonomisti podsjećaju da je inflacija pogodila skoro cijeli svijet i da je ona dodatno pojačana sukobima u Ukrajini, i porastom cijena žita. U tom procesu je bilo neminovno da strada i BiH.

FIKRET ČAUŠEVIĆ, profesor Еkonomskog fakulteta u Sarajevu

“Vrlo značajan rast cijena žita dogodio se još 2021.godine bez Ukrajine i onda je došla kriza u Ukrajini i idealan scenarij bi bio da taj sukob prestane recimo krajem ove godine. Takav razvoj događaja je malo vjerovatan, vrlo vjerovatniji je drugi, da ćemo biti suočeni sa ozbiljnim problemima ne samo tokom ove zime nego i narednih godina koje slijede.”

Savez sindikata BiH ranije je tražio aktiviranje robnih rezervi, ograničavanje cijena, ali i još nekoliko mjera koje nisu zaživjele. Nade sada polažu u zakon o minimalnoj plati od 1000KM koji je prije desetak dana usvojio Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne. Zahtijev za vanredno usklađivanje najniže plaće vladi RS-a još u julu je podnio Savez sindikata Republike Srpske.

ADIS KEČO, Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine

“On je trenutno u javnoj raspravi i očekujemo da bi u toku javne rasprave trebale doći dodatne primjedbe na sam taj tekst nacrta zakona i očekujemo da bi te primjedbe trebale ići u smjeru dodatnog povećanja te minimalne plaće s obzirom na povećane troškove života.

DANKO RUŽIČIĆ, potpredsjednik Saveza sindikata RS za privredne djelatnosti

“Mi očekujemo od aktuelne vlade da to uradi jer cijene bukvalno skaču iz dana u dan i radnici mogu sve manje da kupe za tu najnižu platu.”

Naši sagovornici upozoravaju i na egzodus radnika iz BiH upravo zbog nemogućnosti da primanjima prate brzorastuću inflaciju BiH. U potrazi za boljim životom odlaze na rad u zemlje EU gdje su već odavno donesene olakšice za preovladavanje globalne ekonomske krize. (BHRT)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU