Islamska razvojna banka izvršila najveću emisiju sukuka u vrijednosti dvije milijarde američkih dolara

Islamska razvojna banka (IsDB), jedan od osnivača i većinski dioničar Bosna Bank International d.d. Sarajevo i koorganizator Sarajevo Business Foruma (SBF) i Sarajevo Halal Fair-a (SHF), izvršila je do sada najveću emisiju sukuka, prikupivši dvije milijarde američkih dolara u 5-godišnjim certifikatima u okviru Trust Certificate Issuance programa vrijednog 25 milijardi američkih dolara.

Ovo je prva javna emisija IsDB-a u 2020. godini, banke sa kreditnim rejtingom Aaa/AAA/AAA Moody’s, S&P i Fitch (svi sa stabilnim izgledom). Sukuk nosi profitnu stopu od 1.809% uz polugodišnju isplatu. Partneri IsDB-a u ovom projektu su: Citi, Dubai Islamic Bank (DIB), HSBC, Landesbank Baden-Württemberg, Natixis, Standard Chartered Bank i Islamska korporacija za razvoj privatnog sektora (ICD).

Nakon uspješne emisije, njegova ekselencija dr. Bandar Hajjar, predsjednik IsDB grupacije, izjavio je:
„Želio bih se zahvaliti zemljama članicama IsDB-a i drugim investitorima na ukazanom povjerenju IsDB–u i našoj misiji, kao i na njihovoj nepokolebljivoj podršci u najvećoj emisiji sukuka IsDB-a. Nadamo se da će niži troškovi finansiranja nastaviti doprinositi širenju boljih uvjeta finansiranja za države-članice i dati podršku njihovim razvojnim potrebama. Jako smo sretni što vidimo nove investitore koji ulažu u IsDB sukuk“, izjavio je dr. Bandar Hajjar, predsjednik IsDB-a.

Sukuk je množina arapske riječi „sakk“ koja znači spis, dokument, priznanica, ček, obveznica i odražava prava učešća u određenoj imovini. To su vrijednosni papiri koji predstavljaju finansijske obaveze koje nastaju iz trgovinskih ili drugih poslovnih aktivnosti, odnosno islamske obveznice pokrivene imovinom. S obzirom na to da islam zabranjuje kamatu, sukuk obveznice su strukturirane na način da je vlasnik obveznica ujedno i suvlasnik projekta, poslovanja ili ulaganja. Na taj način se ne naplaćuje kamata, kao kod klasičnih obveznica, već zarada dolazi od uspjeha samog projekta.

islamska razvojna banka izvršila najveću emisiju sukuka u vrijednosti dvije milijarde američkih dolara
islamska razvojna banka izvršila najveću emisiju sukuka u vrijednosti dvije milijarde američkih dolara

Ovo izdanje sukuka je veoma dobro geografski diverzificirano pri čemu je 46% alocirano u zemlje regije MENA (srednjeg Istoka i sjeverne Afrike), 33% u zemlje Azije, 21% u evropske i druge zemlje. U konačnici u transakciji su značajno učešće imali vanjski kao i institucionalni investitori, što je još jedan od pokazatelja kreditne snage IsDB-a. Prema centralnim bankama i institucionalnim investitorima alocirano je 79%, prema bankama 13%, prema penzionim fondovima, upraviteljima fondova i ostalim 8%.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU