Istaknite bijele trake u znak sjećanja na stradale

Omladinski pokret “Revolt” u saradnji sa građanskom inicijativom “Jer me se tiče” poziva građanke i građane da obilježe Dan bijelih traka 31. maja 2019. godine.

Podsjećamo, vlasti bosanskih Srba u Prijedoru su 31. maja 1992. godine izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se naredilo nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

Kao akt sjećanja i suosjećanja, aktivisti i aktivistkinje Revolta će 31. maja oko ruke nositi bijele trake, koje nisu samo simbol sjećanja na progon, nego i znak trajne borbe protiv fašizma i diskriminacije na osnovu drugačijeg identiteta, te poricanja zločina.

Revolt poziva sve građanke i građane da se pridruže ovoj akciji noseći bijelu traku na rukavu, kao što su prije 27 godina to isto morali učiniti građani Prijedora nesrpske nacionalnosti, koji su potom ubijeni, odvedeni u logore ili protjerani. Bijele trake će se moći preuzeti 31. maja od 11:30 h na trgu kod “Ismeta i Meše”, te u lokalnim kafićima Sloboda i Urban Beatz, koji su se i ove godine priključili akciji.

Aktivisti i aktivistkinje Revolta i ove godine akcenat stavljaju na potrebnu podršku roditeljima ubijene djece i njihovoj inicijativi za izgradnju spomenika dječacima i djevojčicama koji su ubijeni tokom rata.

Ovom prilikom pozivamo i sve institucije da na prozore svojih zgrada istaknu bijelo platno kako bi se pridružili borbi protiv poricanja zločina, bez obzira na etničku ili nacionalnu pripadnost žrtava.

Istaknite bijele trake i čaršafe kao znak solidarnost sa žrtvama masovnih zločina počinjenih u Prijedoru i širom svijeta i stanite rame uz rame protiv segregacije i diskriminacije žrtava.

Omladinski pokret “Revolt”

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU