27.7 C
Sarajevo
Nedjelja, 26 lipnja, 2022

  Istraživanja pokazuju: Žene mnogo teže prestaju pušiti u odnosu na muškarce

  Pušenje je loša navika koju je izuzetno teško napustiti, ali novo istraživanje pokazuje da je ženama dosta teže prestati pušiti nego muškarcima. Istraživači ukazuju na veću rasprostranjenost anksioznosti i depresije kod žena, što bi moglo ometati čak i najbolje namjere napuštanja ove loše navike.

  Također, jedan stručnjak je primijetio da su prethodni dokazi pokazali da ženski mozak različito reagira na nikotin u odnosu na muški, piše Health24.

  U najnovijem istraživanju, u kojem je učestvovalo više od 200 pacijenata u bolnici St. Michael u Torontu, prevalenca anksioznosti ili depresije bila je 41 posto kod žena, dok je kod muškaraca bila samo 21 posto.

  Isto tako, depresiju i druge poremećaje raspoloženja potrebno je riješiti kod žena koje puše, posebno onih koje su pretrpjele srčane i moždane udare, izjavila je autorica studije Beth Abramson.

  “Prestanak pušenja je jedan od najvažnijih faktora za smanjivanje rizika od nastanka srčanih bolesti kod žena”, primijetila je Abramson.

  U istraživanju je prosječna dob učesnika bila 56 godina, a gotovo trećina su bile žene. Pacijenti su prijavili da puše u prosjeku 18 cigareta dnevno i to kontinuirano tokom 37 godina. Dvije trećine imale su abnormalnosti lipida kao što je dislipidemija. Gotovo dvije trećine imaju visok krvni pritisak, skoro polovina prijavljenih ima bolesti srca, a više od četvrtine ima depresiju ili anksioznost.

  Poslije šest mjeseci, 58 (25 posto) sudionika je prestalo pušiti, dok je 68 (29 posto) smanjilo broj ispušenih cigareta za više od pola. Ukupan broj posjeta klinikama, upotreba lijekova na recept kao što je Chantix (varenicline) za liječenje ovisnosti o pušenju, spol i mogućnost provođenja liječenja, utjecali su na šanse za uspjeh. Iako su oni koji su koristili Chantix više nego udvostručili izglede za uspjeh, žene su imale otprilike 50 posto manju vjerovatnoću da će prestati pušiti nego muškarci.

  Uživanje duhana prvi je uzročnik smrti na kojem se može raditi, a samo u SAD-u godišnje ono direktno ili indirektno uzrokuje 480.000 smrtnih slučajeva. Oko 12 posto svih žena u SAD-u u dobi od 18 godina i starijih puši cigarete, pokazali su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti SAD-a.

  Iako neke studije nisu uočile razliku između muškaraca i žena kada je riječ o prestanku pušenja, druge studije su sugerirale da ženski mozak drugačije reagira na nikotin, rekla je Patricia Folan.

  “Zbog ove razlike žene možda neće biti tako uspješne u odvikavanju od upotrebe proizvoda koji zamjenjuju nikotin”, rekla je Folan.

  Folan je dodala da neke žene imaju strah od debljanja nakon prestanka pušenja i zato je važno posavjetovati žene da hrana, nakon što prestanu pušiti, može imati intenzivniji okus i miris te se zbog toga može očekivati povećani unos hrane te u konačnici i dobijanje kilograma.

  “Konzumiranje zdrave hrane, posebno voća i povrća, i održavanje tijela hidratiziranim bit će korisni u borbi protiv debljanja”, rekla je.

  Isto tako, žene će vjerovatnije imati više energije i izdržljivosti kada odustanu od cigareta, što također može pomoći u borbi s kilogramima i u oslobađanju od stresa.

  Žene također imaju tendenciju da koriste cigarete da bi se nosile sa stresom u svom životu, dodala je Folan. Dakle, kombiniranje liječenja lijekovima i promjena životnih navika mogu pomoći ženama da prestanu pušiti.

  Međutim, žene puše i prestaju pušiti iz različitih razloga. Naprimjer, neke žene prestanu pušiti tokom trudnoće, navela je Abramson. Dakle, potrebna je sveobuhvatnija studija o ženama te usmjerenim tretmanima i prilagođenim terapijama za prestanak pušenja, uključujući i savjetovanje kako bi se odgovorilo na različite biološke i socijalne faktore koji su uključeni.

  Otkrića su predstavljena nedavno na Kongresu za kardiovaskularnu bolest u Montrealu u Kanadi.

  (KLIX)

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU