3.8 C
Sarajevo
Nedjelja, 27 studenoga, 2022

Istraživanje: Ako želite biti zdravi, svađajte se sa partnerom

Zanimljivi rezultati istraživanja

Stručnjaci s Univerziteta Michigan tvrde da parovi koji se često svađaju uživaju u mnogo boljem zdravstvenom stanju u odnosu na one koji izbjegavaju svađe. Istraživanje rađeno sa 192 para tokom 17 godina pokazala je da partneri koji brane svoje stav i ispoljavaju bijes u prosjeku duže žive.

,,Kada parovi započnu zajednički život, jedan od njihovih osnovnih zadataka jeste prevazilaženje konflikata. Pitanje je pak kako postupiti kada dođe do konflikta. Ako se odlučite ne riješiti problem kako biste izbjegli svađu, vaš bijes bit će potisnut, ali on nikada neće nestati jer niste riješili nesuglasice. To će uzrokovati povećan krvni pritisak i druge zdravstvene probleme, a počet ćete i prezirati svoga partnera.”, objasnio je Ernest Harburg, profesor s Univerziteta Michigan.

Stručnjaci tvrde da su i prijašnja istraživanja pokazalea da potisnuti bijes može prouzrokovati srčane probleme. Ovo istraživanje pak osvrnulo se i na opću stopu smrtnosti bračnih partnera. Od svih ispitanih parova, 26 partnera je kazalo da potiskuje svoj bijes. Tokom 17 godina istraživanja stručnjaci su zabilježili veću stopu smrtnosti kod osoba koje su izjavile da potiskuju svoj bijes, te da izbjegavaju konflikte. (Azra.ba)

  Još jedan test ličnosti / Stisnite šaku – i reći ćemo vam nešto neobično o vama

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU