ISTRAŽIVANJE/ Evo koje rizike za zdravlje vam donosi neredovan seks

Muškarci koji su stariji od 40 godina, a nemaju redovne seksualne odnose, izloženi su većem riziku od erektilne disfunkcije, pokazala su istraživanja.

Erektilna disfunkcija predstavlja trajnu ili povremenu nesposobnost da se postigne i održi erekcija adekvatna za omogućavanje seksualne aktivnosti.

Riječ je o poremećaju koji značajno zadire u sve sfere života muškarca. U mlađim dobnim grupama erektilna disfunkcija je rijedak problem i ima je blizu 4 odsto muškaraca mlađih od 40 godina.

Uz rizik od erektilne disfunkcije muškarcima bez redovnog seksualnog odnosa se povećava i rizik od raka prostate. Istraživanja su pokazala i da češće ejakulacije, od četiri do sedam puta sedmično, smanjuju rizik od raka prostate.

Zdrav seksualni život čuva zdravlje muškarca. Takođe, osobe koje imaju redovne odnose imaju i niži krvni pritisak. Seks čuva i zdravlje srca i krvnih sudova. Istraživanja potvrđuju da seks dva do tri puta sedmično i više smanjuje rizik od infarkta za čak 50 odsto, a jednako vrijedi i za moždani udar.

Seks smanjuje stres i prirodni je lijek za nesanicu. Osim toga, sjajna je vježba i pomaže kod održavanja tjelesne težine, a i kod mršavljenja. Ljekari napominju da je veoma važno da imate stalnog partnera, jer čest seks s različitim partnerima povećava rizik od seksualno prenosivih bolesti.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU