-14.3 C
Sarajevo
Utorak, 25 siječnja, 2022
Još

  ISTRAŽIVANJE POKAZALO/ Uspio lijek za rak, naučnici maligne ćelije pretvorili u salo

  Stručnjaci sa Univerziteta u Bazelu napravili su veliki napredak prateći put metastaziranja ćelija raka. Kako prenosi “CC Channel” , oni su uspjeli natjerati ćelije raka dojke da se pretvore u salo i time postanu potpuno bezopasne.

  Ovaj obećavajući napredak pojašnjavaju na primjeru da kada posječete prst ili kada fetus počne da formira organe, ćelije epitela počinju da se mijenjaju u jednu vrstu matičnih ćelija po imenu mezenhimske matične ćelije, koje se potom ponovo pretvaraju i formiraju ono tkivo koje je potrebno tijelu.

  - Oglašavanje -

  Ovaj proces je poznat kao epitelno-mezenhimska tranzicija (EMT), a već neko vrijeme je poznato kako se ćelije raka ovim ili suprotnim procesom, mezenhimsko-epitelnom tranzicijom (MET), mogu širiti kroz tijelo i metastazirati.

  Zbog toga su istraživači u miševe usadili agresivni oblik čovečjeg raka dojke, kako bi onda miševe tretirali sa dva lijeka “rosiglitazone” i “trametinib”.

  Zahvaljujući lijekovima, ćelije raka su su, umjesto da se prošire tokom procesa metastaziranja, pretvorile u masne ćelije, putem procesa koji se naziva adipogeneza.

  https://youtu.be/mCKwAMtPhNA
  • Rezultati pokazuju da je terapija indukovala adipogenezu u ćelijama raka – navodi se u studiji.

  Uprkos tome što se nisu sve ćelija raka pretvorile u salo, ostale su takve.

  • Maligne ćelije koje su prošle proces EMT potpuno su prestale da se šire. Ono što smo vidjeli u dugoročnim eksperimentima jeste da ne postoji povratni proces nakon što se ćelije raka pretvore u masne ćelije – istakao je Gerard Kristofori (Gerhard Christofori), biohemičar na Univerzitetu u Bazelu

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO