Ivaylo Petev je novi selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine – TNTPortal

Bugarin Ivaylo Petev (45) novi je selektor fudbalske ”A” reprezentacije Bosne i Hercegovine, odlučeno je na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH).
Po riječima potpredsjednika Izvršnog odbora Nogomenog saveza BiH Milorada Sofrenića, Petev je dobio jednoglasnu podršku, odnosno za njega je i tajnim i javnim glasanjem glasalo 12 članova, dok je jedan bio suzdržan.

– Dva mjeseca je do kvalifikacija i mislimo da ima dovoljno vremena da dobro pripremi reprezentaciju. Sljedeće sedmice će biti održana sjednica Izvršnog odbora kada će biti kompletiran stručni štab – rekao je Sofrenić, dodajući da će se nastojati da u stručnom štabu budu domaći stručnjaci. Tog dana će biti i zvanično predstavlajnje selektora.

Po njegovim riječima, do početka kvalifikacija bit će aktivirana i pozicija tehničkog direktora, a obavljat će je istaknuti bivši reprezentativac. Nije isključen razgovor ni sa Barbarezom, koji je bio protivkandidat Petevu.

Član Izvršnog odbora Vico Zeljković priznao je da je izbor selektora trajao predugo, ali da je po njegovom mišljenju donesena dobra doluka.

Kazao je da će Petevu ponuditi ugovor od dvije godine plus dodatne dvije.

Petev je svoju trenersku karijeru počeo u Ludogoretsu s kojim je iz druge lige ušao u elitni rang bugarskog fudbala, a potom i osvojio dva naslova prvaka. Uz to sa Ludogoretsom je osvojio i dva Superkupa, te jedan Kup Bugarske.

Nakon Ludogoretsa trenerski put odveo ga je na Kipar gdje je sa AEL Limassolom osvojio 2. mjesto. U klupskoj karijeri vodio je još i zagrebački Dinamo koji je preuzeo nakon 10 kola i s kojim nije uspio osvojiti titulu prvaka Hrvatske, te kiparsku Omoniju, poljsku Jagielloniju i klub iz Saudijske Arabije Al-Qadsiah.

U 2015. i 2016. godini predvodio je bugarsku reprezentaciju. U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo Bugarska je s Petevom na klupi imala učinak od dvije pobjede (Malta, Azerbajdžan), tri poraza (Italija, Hrvatska, Norveška) i remi (Italija) i nije se uspjela kvalifikovati na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta.

federalna.baIzvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU