Iz dnevnika TVSA/ Broj zaraženih korona virusom sve veći ali potreba za hospitalizacijom manja

Na nivou Federacije BiH, sedmodnevna incidenca zaraženih korona virusom iznosi 70,4 slučajeva na 100.000 stanovnika. U posljednjih sedam dana, višu incidencu od prosječne zabilježene u Federaciji imaju Posavski, Tuzlanski i Hercegovačko-neretvanski kanton. U proteklih 7 dana zabilježeno je 27 smrtnih slučajeva.

Kako objašnjava Goran Čerkez, iz Federalnog ministarstva zdravstva, samozaštita je najbolja prevencija od zaraze virusom: “Brojke govore da je virus pristutan, da smo u jednom punom valu, da sigurno trebamo primjeniti mjere samozaštite zato što u protekle dvije godine smo dosta naučili o tome.”

A prosječan dnevni broj slučajeva u KS u proteklih 7 dana je 127. Broj trenutno prijavljenih hospitalizacija je 67. Kliničke slike su dosta blaže.

“Činjenica je da u zadnje vrijeme imamo povećanje broja novootkrivenih slučajeva ali je isto tako činjenica da u odnosu na prijašnje talase imamo manji broj hospitaliziranih osoba i na svu sreću imamo blaže kliničke slike i nemaju potrebe za mehaničkom ventilacijom u onom postotku kako je to bilo prije” kazala je za TVSA Aida Pitić iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

A krajem avgusta i početkom septembra broj oboljelih bi mogao biti još veći ističe infektolog Ednan Drljević: “To ima logike ljudi se vraćaju s godišnjih odmora i započinje škola kada  ponovo dolaze djeca sa raznih strana u kolektive a onda samim time je mogućnost širenja kovida znatno veća mi sada se i pripremamo organizcaiono za taj period i pratićemo taj period onda ćemo organizaciju podići na neki veći nivo.

Podsjetimo u Federaciji je obavezno obavezno nošenje maski u svim zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite. Važi za uposlenike, pacijente, i sve posjetioce. U ustanovama socijalne zaštite naloženo je i reduciranje posjeta. Nadležne vlasti u kantonima i zdravstvene ustanove dužne su otvoriti punktove za vakcinaciju na nivou svake općine s ciljem veće dostupnosti vakcinacije stanovništvu.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU