Iz Dnevnika TVSA/Mladi bračni parovi, podstanari mogli bi dobiti po 200 maraka za kiriju

Kanton Sarajevo subvencionirat će dio zakupa stana ili kuće na području Kantona Sarajevo mladima u bračnoj ili vanbračnoj zajednici,i to u iznosu od 200 KM za period od šest mjeseci. Odluka je donesena, međutim zvanični uslovi za ostvarivanje ovog prava još nisu. Jedan od uvjeta bit će ugovor o iznajmljivanju i tu je već problem, jer kod nas se stanovi uglavnom iznajmljuju bez tog dokumnta.

Marina Jeina, TVSA

Mladima koji nisu kreditno sposobni i nemaju mogućnost da kupe stan, te riješe svoje stambeno pitanje u postojećoj ekonomskoj situaciji, u uslovima visoke nazaposlenosti,  visokih cijena stanova i kamatnih stopa na stambene kredite kod banaka, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS odlučilo je pomoći kroz subvencije zakupa prostora za stanovanje.

Mladim ljudima koji nisu sada spremni da kupuju stan i nalaze se kao podstanari, u zakupu neki prostor da im subvencioniramo mjesečno sa 200 KM”, kazao je Enver Hadžiahmetović , ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja i zaštite okoliša KS

www.tvsa.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU