Iz EU u BiH stiže 214.000 doza vakcine Pfizer

Region Zapadnog Balkana će preko Evropske komisije, a pod koordinacijom Austrije, dobiti 651.000 Pfizer/BioNTech doza vakcina protiv koronavirusa

Dobre vijesti za region saopštio je ministar vanjskih poslova Austrije Alexander Schallenberg nakon što je potpisano 13 ugovora.

Prema planu koji je predstavio austrijski šef diplomatije, vakcine zemljama regiona moraju biti dostavljene od maja do avgusta, a najveći broj doza će stići u Bosnu i Hercegovinu – 214.000, dok će Srbija koja je dobro pokrivena kineskim i ruskim vakcinama dobiti tek 36.000 doza, piše austrijski Die Presse.

Schallenberg je kazao kako su o raspodjeli odlučivale zemlje, a ne populacija, te da s prvim isporukama trebaju biti vakcinisani zdravstveni radnici, a da će ostatak procesa odlučiti same zemlje primateljice vakcina.

Schellenberg je također kazao da je austrijska uloga koordinatora bila takva da se raspodjeljivalo 70 milioina eura koji su već stavljeni na raspolaganje zemljama Zapadnog Balkana u decembru prošle godine te da se ta sredstva mogu koristiti samo za kupovinu vakcina odobrenih u EU. Die Presse napominje da se novac ne može koristiti za nabavku ruske vakcine ili kineske vakcine.

Die Presse pojašnjava da zbog činjenice da na svjetskom tržištu nema dovoljno vakcina, EU ove vakcine daje regionu iz zajedničke nabavke, ali da bi se to ispoštovalo narudžba za region Balkana je morala doći od zemlje članice Evropske unije te da je ta uloga pripala Austriji.

Sličan model je primijenjen za zemlje susjede EU, Island i Norvešku gdje ulogu koordinatora ima Švedska koja onda te vakcine preprodaje tim zemljama bez dodatne naknade.

Trenutna nabavka 651.000 vakcina će koštati 11 miliona eura i taj novac dolazi iz fonda za katastrofe, a zemlje regiona će taj novac vratiti u EU iz fonda koji je već odvojen za pomoć u nabavci vakcina. Preostalih 59 miliona eura će prema pisanju Die Pressea ostati na raspolaganju zemljama regiona za dodatne nabavke onog trenutka kada vakcine budu dostupne na tržištu.

Vakcine koje su nabavljene za region neće prvo ići u Austriju ili neku drugu zemlju članicu nego idu direktno u zemlje kojima su namijenjene.

“Zbog ove aktivnosti niko ne smije biti minut kasnije vakcinisan, vakcine koje je naručila EU od početka su bile namijenjenje regionu i nismo im mogli imati pristup. Ovo nije crveno-bijelo-crvena akcija, EU želi pokazati da nema namjeru iznevjeriti region i da želimo razviti evropski narativ u regionu. Početkom marta, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković nam se požalila da obećane doze iz EU još uvijek nisu stigle i za to je krivila Austriju zemlju koordinatora, to je u medijima različito tumačeno, a mi smo sve vrijeme bili u kontaktu”, rekao je Schallenberg u ponedjeljak, a prenosi Die Presse.

Austrijski medij i Vlada navode da je situacija s vakcinacijom u regionu različita, pa se pozivaju na Srbiju u kojoj je približino 1,2 miliona od oko 7 miliona građana već primilo obje doze vakcine.

Die Presse navodi i da ovih 651.000 doza čine prilično skromno te navodi da se ovom količinom doza koje će stići u BiH može vakcinisati tek 3 posto od otprilike 3,3 miliona građana naše zemlje u najgorem slučaju do avgusta ove godine. (N1)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU