IZ SAD-a U RODNI KRAJ/ Nadomak Dervente niče velika plantaža lješnjaka

U selu Velika niče velika prantaža lješnjaka koja se trenutno prostire na 26 hektara. Investitor je Sead Dizdarević, uspješni privrednik u Sjedinjenim Američkim Državama, rodom iz ovog sela

Drugi dio zemljišta, površine 30 hektara, je u pripremi i plan je da na jesen bude zasađen novim zasadima. Želja investitora je da, osim oživljavanja porodičnog imanja, ovom poljoprivrednom djelatnošću okolno zemljište privede njenoj namjeni, kaže Ahmed Karabegović, koordinator poslova.

“Ovim ulaganjima Sead je pokazao vezanost za svoj zavičaj i dao je svoj doprinos da ovu divnu obradivu zemlji vrati u funkciju. Nadamo se da ćemo za koju godinu već biti u prilici da dobijemo plodove i da ćemo od toga svi imati koristi. Na čitavom poslu, koji traje već nekoliko godina, angažovane su sve domaće firme, od građevinskog preduzeća “Geokoa” do “Eko Posavine”, koja operativno realizuje ovo sve što je Dizdarević zamislio”, kaže Karabegović, izražavajući zadovoljstvo zbog posjete načelnika Dervente Milorada Simić koji je od početka dao punu podršku ovom projektu.

Radi se o velikoj investiciji od nekoliko stotina hiljada maraka, kada se uzme u obzir kupovina zemljišta, njegova priprema i sadnja, dodaje.

Načelnik opštine Milorad Simić izrazio je zadovoljstvo jer realizacija projekta, sa kojim je upoznat još prije nekoliko godina, teče po planu, kao i činjenicom da su operativni nosioci tako vrijednog projekta domaća preduzeća poput “Eko Posavine”.

iz sad-a u rodni kraj/ nadomak dervente niče velika plantaža lješnjaka

“Posao ide planiranom dinamikom i najbolje pokazuje koliko dijaspora može da učini za ovaj kraj, da ga ne zaboravi i da da svoj doprinos da ovo zemljište ne zaraste. Iako su ove površine prevelike za podsticaje koje mi pružamo za ovu vrstu proizvodnje, vjerujem da je investitoru značila naša iskrena podrška koju smo pružili. Pored domaćih privrednika i stranog kapitala ovo je još jedna mogućnost za razvoj ovog kraja, ulaganja ljudi koji nisu zaboravili svoj kraj, uz podršku lokalne politike”, poručio je Simić.

Inače, na pomenutih 26 hektara površine do sada je gusto zasađeno 16.500 sadnicakojih 80 odsto čine rimski, a ostatak istarski lješnjak. Plantaža je posijana jesenas, dok se dodatnih 30 hektara planira zasijati do kraja godine.

Za ove sorte potrebno je kvalitetno zemljište odgovarajuće pH vrijednosti, pa je površina tretirana stalnjakom, fosforom i kalijumom.

“Prvi veći plodovi očekuju se u petoj godini, a većina će biti prikupljena i plasirana na inostrano tržište sa kojima “Eko Posavina” sarađuje”, kaže inžinjer ovog preduzeća Branislav Čokić. (Akta)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU