IZ STRAHA OD PRIKUPLJANJA PODATAKA Žene masovno brišu aplikaciju za praćenje menstrualnog ciklusa

Kako se navodi, žene se plaše da bi podaci koje aplikacije prikupljaju mogli da posluže kao dokaz protiv njih u državama u kojima je abortus sada nelegalan.

Žene su aplikacije počele da deinstaliraju još prošlog mjeseca, kada je procurio nacrt mišljenja Vrhovnog suda kojim je signalizirano da se sud sprema da poništi odluku koja je garantovala ustavno pravo na abortus.

Njihova zabrinutost nije neosnovana, piše Gardijan. Brojne aplikacije prikupljaju, čuvaju, a ponekad i prosljeđuju podatke korisnika. U državama gdje je abortus nezakonit, tužioci bi mogli da zatraže informacije koje su prikupile ovakve aplikacije dok „grade“ slučaj protiv nekog fizičkog lica.

– Ukoliko žele da procesuiraju ženu zbog ilegalnog abortusa, mogu da traže podatke iz bilo koje aplikacije, uključujući i one za praćenje ciklusa – ekla je Sara Spektor, advokat i nekadašnji tužilac iz Teksasa.

Prema njenim riječima, svaka kompanija ima svoj prostor za čuvanje podataka, kao i politiku privatnosti o tome kako koriste te podatke i koliko dugo ih čuvaju.

Aplikacije za praćenje menstrualnog ciklusa su veoma popularne, a podaci iz 2019. godine govore da ih koristi svaka treća žena u Americi.

BONUS VIDEO:

IZ STRAHA OD PRIKUPLJANJA PODATAKA Žene masovno brišu aplikaciju za praćenje menstrualnog ciklusa appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU