15.5 C
Sarajevo
Petak, 9 lipnja, 2023

Iz Travnika krenuo Marš mira ‘Tihi hod za veliku bol’

U znak sjećanja na stradanja Bošnjaka iz Kotor-Varoši, iz Karaule kod Travnika jutros je u trodnevni pohod krenulo oko 80 sudionika Marša mira “Tihi hod za veliku bol”, a njihov dolazak u Večiće u Kotor-Varoši očekuje se 3. studenoga.

Sudionici Marša mira prolaze dionicama od Karaule preko Bešpelja do Večića, kojima su u studenome 1992. godine bježali Bošnjaci iz Kotor-Varoši.

Predsjednica Udruženja porodica šehida, zarobljenih i nestalih osoba “Vrbanja” u Kotor-Varoši Munevera Avdić kazala je novinarima kako je 27 godina nakon stradanja nepoznata sudbina velikog broja ljudi.

– Još tragamo za ukupno 275 Bošnjaka s području općine Kotor-Varoš. Samo od 1. do 3. novembra 1992. godine na putu kojim ide Marš mira nestalo je 175 ljudi, od kojih 161 u osnovnoj školi u Grabovici. Do slobodne teritorije uspjelo je doći njih 90 – naglasila je.

Sudionici Marša mira zahtijevaju od nadležnih institucija da ubrzaju procese traženja nestalih te procesuiranja svih odgovornih pripadnika vojnih i civilnih vlasti u Republici Srpskoj (RS).

– Na Sudu BiH vode se predmeti ‘Tepić i drugi” i ‘Peulić i drugi’ i sve traje već dvije-tri godine i proces se odvukao. Mi ćemo se i dalje boriti za istinu i pravdu i vršiti pritisak na sve relevantne institucije koje rade i primaju plaću da ubrzaju proces pronalaska nestalih, jer nam porodice umiru i gubimo snagu – naglasila je Avdić.

Posljednjeg dana Marša mira, 3. studenoga, na središnjoj manifestaciji u naselju Večići očekuje se obraćanje političkih i vjerskih dužnosnika.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU