Izetbegović, Radončić i Komšić postigli dogovor o formiranju vlasti u BiH, ruše vladu KS

Predsjednici Stranke demkratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić i Demokratske fronte Željko Komšić su na današnjem sastanku, na kojem je razgovarano o formiranju vlasti u BiH, postigli dogovor koji su i potpisali.

Izetbegoviće je nakon sastanka izjavio novinarima da je konačno napravljenja jedna koheretna koalicija, probosanska komponenta, od države preko Federacije BiH do kantona, uključujući i Kanton Sarajevo, Zeničko-dobojski kanton, Hercegovačko-neretvanski itd.

Sva tri lidera izrazala su zadovoljstvo zbog postizanja dogovora.

“SDA je zadovoljna sporazumom. U Vjeću ministara smo podijelili tri ministarstva, a zamjenička mjesta preuzet će SDA”, dodao je Izetbegović.

Lider SDA pozvao je predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da pokrene proces imenovanja predsjednika Federacije BiH.

“U Sarajevu ćemo izaći sa zajedničkim imenom za premijera. SDA će imati sedam ministara, tri će imati SBB i dva DF”, kazao je Izetbegović.

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić kazao je da je ovo bh. koalicija.

“Postigli smo dogovor i pozivamo HDZ i predsjednika te stranke da se čim prije uključi u imenovanje predsjednika FBIH”, istakao je Komšić.

Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a ističe da su imali ozbilje razgovore i da su dogovorili snažnu bh. koaliciju na svim nivoima.

“U tom smislu ostaje da podjela na državnom nivou a i za Federaciju imamo načelan dogovor. U ponedjeljak ćemo predložiti imena, jer je strateški interes da reformski procesi počnu. Zadovoljan sam i kada je riječ o Sarajevu, možete vidjeti diplomatske odnose, ali sarajevska vlada bit će primjer kako se treba raditi”, istakao je Radončić.

Dodao je da je dužan pozvati Čovića da što prije predloži predsjednika FBiH.

Lider SDA Bakir Izetbegović potom je napomenuo da će učiniti sve da Vijeće ministara bude do 23, a Program reformi poslan u NATO 24. ovog mjeseca.

“Svi ćemo biti zadovoljni kada je u pitanju premijer Kantona Sarajevo. On ne bi trebao biti stranački vezan”, kaže Izetbegović.

Radončić i Komšić očekuju da vide Tegeltiju na konsultacijama. A Fahrudin Radončić je potvrdio da definitivno pristaje na poziciju ministra sigurnosti BiH.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU