10 C
Sarajevo
Subota, 21 svibnja, 2022

  Izložba ‘Zaboravljena djeca rata’ na Kamernoj sceni Doma mladih Tuzla

  Izložba Udruženja Breaking Free – Zaboravljena djeca rata, biće otvorena u utorak, 01.10.2019.godine, u 18:00 sati, na Kamernoj sceni Doma mladih Tuzla, u sklopu Centra za kulturu Tuzla.

  Izložba je rađena u saradnji sa sirijsko-francuskim umjetnikom, Sakher Almonem, a ima za cilj prikazati različite prepreke, koje su stigma i diskriminacija postavljale na životni put žena preživjelih ratna silovanja i djece koja su rođena kao posljedica tog nemilog čina. Pored toga, cilj izložbe je ukazivanje na probleme s kojima se suočavaju “mirovne bebe” odnosno djeca čiji su biološki očevi bili pripadnici stacionarnih / mirovnih snaga ili djelatnici stranih humanitarnih misija, a majke lokalne žene.

  Također, izložba prikazuje i borbu, snagu, upornost i prije svega ljudskost u borbi ovih kategorija. Organizatori ovo „putovanje“ nazivaju Karavan zaboravljenih, jer smatraju da je vrlo važno podsjetiti društvo na žive posljedice ratnih dešavanja i da na taj način pokažu da su spremni da dijele svoje priče, kroz razgovor sa ljudima i zajednicom, ali isključivo u svrhu kreiranja bolje budućnosti za buduće generacije koje ne treba da budu opterećene podjelama i nacionalizmom.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  MOŽDA VAS ZANIMA