Izmjenama budžeta TK osigurana sredstva za investicijske projekte

Vlada Tuzlanskog kantona danas je utvrdila prijedlog izmjena i dopuna budžeta Tuzlanskog kantona za 2023. godinu, te prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju budžeta Tuzlanskog kantona za 2023. godinu.

Tim izmjenama budžet TK za 2023. godinu iznosit će 683.625.963 KM, što je za 5.700.899 KM ili 0,84 posto više u odnosu na inicijalni budžet Tuzlanskog kantona za 2023. godinu. Ono što je najznačajnije jeste da se tim izmjenama planira realizacija ranije najavljenih aktivnosti Vlade TK.

Na potrošačkoj jedinici Ministarstva zdravstva, planirano je 300.000 KM za I fazu adaptacije i opremanja Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju na Klinici za psihijatriju JZU UKC Tuzla, te 604.000 KM za adaptaciju dijela Klinike  za ginekologiju i akušerstvo JZU UKC Tuzla. Za  plaćanje pruženih zdravstvenih usluga neosiguranim licima planirano je 200.000 KM, a za rekonstrukciju prostorija na Klinici za bolesti  uha, grla i nosa i hirurgiju glave i vrata 30.000 KM.

Također, povećana su sredstva na potrošačkoj jedinici JP Međunarodni aerodrom Tuzla, i to u iznosu od 2,5 miliona KM kao subvencije za aviolinije. 

Dokumentom je i konkretizovana aktivnost ranije planiranog kreditnog zaduženja Kantona u iznosu od 20 miliona KM. 

S tim u vezi, Vlada je danas utvrdila i prijedlog Odluke o kreditnom zaduženju Tuzlanskog kantona kod Razvojne banke Federacije BiH koju bi trebala da donese Skupština TK i kojom bi se odobrilo, spomenuto zaduženje, a u svrhu finansiranja kapitalnih projekata na području Tuzlanskog kantona.

Prijedlozi izmjena i dopuna budžeta za 2023. godinu, kao i zakona o izvršenju budžeta za 2023. godinu su upućeni Skupštini TK. 

federalna.ba/Fena

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU