Izrael nastavlja sa zračnim napadima na Gazu

 Izraelski ratni avioni rano jutros nastavili su sa zračnim napadima na civilne zgrade i infrastrukturu širom opkoljenog pojasa Gaze, u sukobu između Izraela i Palestine koji traje već devet dana, javlja WAFA

Izraelski ratni avioni gađali su civilnu instituciju i neke ceste u blizini naselja Ansar i džamije al-Katiba, zapadno od grada Gaze, ali i kuću u četvrti al-Nasr, sjeverno od grada, kao i četvrti Al-Tuffah i Al-Shujaiya, istočno od grada. Zasada nema informacija o žrtvama.

Kako prenosi palestinska novinska agencija ratni avioni izvršili su više od pedeset napada na civilna mjesta i objekte u gradu Beit Lahiya i na područjima grada Jabalia, u sjevernom pojasu Gaze, što je prouzrokovalo ogromnu štetu.

Palestinsko Ministarstvo zdravstva saopćilo je da je ukupan broj poginulih od početka napada u tokom devet dana dosegao 212, među kojima i 61 dijete, a ranjeno je preko 1.400 ljudi, uglavnom djeca i žene.

Izraelska vojska izvela je stotine zračnih napada na obalnu enklavu, ciljajući na ono što je navodno smatrala vojnim mjestima. Međutim, pored cesta i druge infrastrukture širom Pojasa u napadima su ciljane i srušene višespratne stambene zgrade, kuće, vladine institucije, uredi medija, banke.

Dva miliona Palestinaca živi u pojasu Gaze, koji je već 12 godina podvrgnut izraelskoj blokadi i stalnim napadima koji su do sada oštetili veći dio infrastrukture. 

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU